Jestli někdo najde foto nebo video, kde je jasné, že Nilsson nejel v tréninku s komínem, tak mu gratuluji
Tento model (viz ilustrativní foto z autorových stránek) se mi dostal do rukou s tím, že jej mám překontrolovat. Vůz neodpovídal žádnému závodu. Tak jsem se dal do pátrání, ke kterému závodu jej bude nejvhodnější doladit.
Zjistil jsem, že Lotus 77 jezdil v roce 1976 s následujícími verzemi těchto dílů:
5 verzí komínu (+ odkrytý motor)
4 verze bočnic
2 verze trupu (kokpitu)
2 verze přídě
3 verze bočnic zadního křídla
4 verze hlavní plochy zadního křídla
Dále se vystřídali 4 jezdci, někdy byly nasávače vzduchu k brzdám vpředu, jindy vzadu, jindy všude anebo taky nikde....
Jelikož už jedna verze Lotusu 77 byla vydána s jiným komínem a taky proto, že vystřihovánka byla řešena jako dvojverze postupoval jsem takto:
Komín z vystřihovánky byl použit ve 4 závodech resp. trénincích
Španělsko - Belgie - Monako - Švédsko
Ve Španělsku a Belgie byly použity zcela jiné bočnice, takže se výběr smrskl na Monako a Švédsko.
Když pominu, že v Monaku byly použity jiné bočnice zadního křídla, což by nebyl problém předělat, tak hlavně přijel do Monte Carla Lotus pouze s Nilssonem. Co se týká použití komínu v Monaku, je to stejná písnička jako ve Švédsku. Nilsson jej použil jen v tréninku. V závodě jel s "naháčem".
Takže pokud má někdo problém s tím Švédskem, můžem to předělat na Monackou jednoverzi

Ale to už beze mě, protože hledáním podkladů a předěláním více než poloviny dílů jsem strávil cca 150 hodin. Podotýkám že z vlastní vůle bez finančního ohodnocení. Prostě jen proto, aby mezi vás modeláře šel model více odpovídající dnešním měřítkům kvality a hlavně taky skutečnosti.