Mc Laren M23 Yardley / PKAA / P.Špinler / 1:24 DOKONČENO

Jak se to staví ...
(hotové modely bez komentáře ke stavbě dávejte, prosím, do Galerie)
Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Mc Laren M23 Yardley / PKAA / P.Špinler / 1:24

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 28 říjen 2020 19:18

Po dokončení trupu následovalo sestavování komponentů pohonné jednotky se zadní nápravou. I některé díly na motoru podstoupili podlepování. Držák sání vzduchu do motoru černým papírem - zpevnilo jej a nemusel jsem rub díly zabarvovat. Z dřívějších staveb modelů od P. Špinlera mám zkušenost, že hlavy válců s držákem lepeným k trupu se musí mezi sebou prohodit, aby pasovaly na místo kde mají být přilepené. Tak se i stalo - pravý jsem přilepil na levou stranu motoru levý na pravou.
Obrázek

Ramena zadní nápravy jsem podlepil hlasovacím lístkem. Brzdové kotouče pro jejich zvýraznění tloušťku čtvrtkou. Pro dodržení geometrie rozvodovky a zadní nápravy jsem si při jejich slepení pomohl protažením osy. Na rozvodovku nalepena převodovka. Na náboje a zadní stranu rozvodovky nalepena stabilizační tyč nápravy. Rozvodovka přilepena k motoru a následně osazeny k motoru a do výřezu na rozvodovce horní ramena nápravy. Mezi dolní a horní ramena nápravy osazeny tlumiče s pružinami. Na dolní ramena nápravy jsem přilepil výfuky. Do prořezu na horní ploše převodovky vlepen držák s chladiči. Vytvarované výfukové svody (parohy) a nalepeny do výfuku a prořezů v bloku motoru. Na tento celek osazena kola a vše připraveno k přilepení na zadní část trupu modelu.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Osazená kola na trupu i motorové části mi posloužila k dodržení geometrie modelu a dosednutí všech kol na podložku. Ještě než mi lepidlo ve spoji mezi motorem a trupem zatuhlo, bylo možno s motorovou částí zlehka hýbat a tak tu geometrii doladit. Při pohledu na model zezadu je zde ještě vidět dvě místa pro přilepení vzpěr uchycení nápravy k trupu. Ty jsou už přilepené, jen jsem foťák ze stativu již sundaný.
Obrázek Obrázek Obrázek

No a k dokončení modelu již schází dodělat zadní křídlo, zpětná zrcátka a komín sání vzduchu k motoru. Zde vystřihovánka nabízí dvě varianty komínu - z velké ceny Německa, nebo z velké ceny Francie. Ještě mám nějaký čas na rozhodnutí....asi si slepím obě varianty a podle toho jak budou na modely vypadat, se rozhodnu, který nalepím napevno.
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!
Nová Galerie

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 28 říjen 2020 21:08

Při lepení zadního křídla jsem použil na modelu asi naposledy černo-bílou kopii, nalepenou na karton tl. 1 mm. Vytvořil jsem si pomocný díl tvaru křídla na vnitřní stranu bočnic. Podařilo se mi ještě před svou noční aktivitou slepit komín, se kterým Mike Hailwood startoval ve velké ceně Německa. Zatím na modelu posazen jen nasucho.
Obrázek Obrázek Obrázek

Nová Galerie

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 29 říjen 2020 16:20

Dnes jsem model dokončil. Na modelu byl jen jeden zádrhel ve velikosti lapačů vzduchu k předním brzdám. Na předních ramenech jsem musel ještě odstřihnout malý trojúhelníček na třmenu uchycení kola u tyče řízení a ohnutí tyčky dolů, to abych dokázal rameno zasunout do disku kola. Na motoru bylo potřeba mezi sebou prohodit hlavy válců, aby padly držáku motoru na karoserii. Jinak se mi model lepil parádně a díly pasovali na svá místa tak jak by měly.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Která verze je hezčí? Německo či Franice?

Obrázek Obrázek

Nová Galerie

Nafe_CZ

Re: Mc Laren M23 Yardley / PKAA / P.Špinler / 1:24 DOKONČENO

Příspěvekod Nafe_CZ » 29 říjen 2020 16:26

Za mě Něměcko.
Jinak perfektní práce.

Zpět na