Ferrari F2007, Kimi Raikkonen, Monako GP, 1:24

Jak se to staví ...
(hotové modely bez komentáře ke stavbě dávejte, prosím, do Galerie)
Marek

Příspěvekod Marek » 12 prosinec 2011 22:21

Ad kvr: díky za vložená foto, jsem rád, že je zde někdo kdo konečně neslibuje, ale koná. Budete se divit, ale ty fotky mi pomohly v jednom dílu, u kterého váhám.

Koncentrace je důležitá a tentokrát se vzácně sešla s odhodláním, chutí a časem. Model chci dokončit co nejdříve i s ohledem blížících se svátků, čekají mne jiné povinosti. Rozhodně však trvám na tom, že rychlost není na úkor kvality - líp bych to prozatím nedokázal a je jedno jestli se s tím budu patlat rok nebo tejden.

..."dnes jsem postoupil o další kus - fotky opět ráno. Odhaduji to ještě na zhruba 10 až 15 hodin čisté práce, tak uvidíme"
Galerie Marek (aktualizace k 5. 1. 2012)

Počet slepených modelů F1 ve sbírce - 38

Marek

Příspěvekod Marek » 13 prosinec 2011 12:36

Přišla menší krize, ale tak to bývá. Přesto je to nejhorší snad za mnou. Vrtá mi hlavou, nemůžu si pomoct, jakoby tohle byla druhá verze tohoto modelu. Při srovnání s Tomovou recenzí se mi zdají některé díly poupravené. To je asi otázka na Jarka.

K modelu: Jedním slovem CHLADIČE. Předpokládal jsem, že pokud jsou k sobě slepena dvě žebra, je to za účelem toho, že se na nich potkávají dva díly. Bohužel po přiložení chladičů, tam to žebro právě vadilo! Chladič byl málo hluboký. Preventivně doporučuji upravit díly 19 a 23. Zároveň doporučuji díly 21 a 24 podlepit kartonem miniálně o síle 1 mm. Udrží Vám to tvar a hlavně se to při ohýbání nezdeformuje. Jelikož se asi tři nebo čtyři díly sbíhají právě v logu shellu, rozhodl jsem se využít náhradní díl a logo sjednotit. Po přilepení na podlahu jsem využil i díly 250 a 251, jedná se též o náhradní díly podlahy, které překryjí po nalepení trupu, případné nepřesnosti. Ještě dodám, že většina dílů "obalu" jsem podlepil kancelářským papírem, pro lepší odolnost. Teď ještě zbývá doupravit zadní zavěšení. Poté dodělám zadní část - křídlo a kola. Již je částečně zpracováno. Foto dodám v průběhu večera nebo zítra ráno.

Průběh zde:

Obrázek Obrázek Obrázek

..."postup dále"
Naposledy upravil(a) Marek dne 16 prosinec 2011 21:39, celkem upraveno 1 x.

frydek665

Příspěvekod frydek665 » 13 prosinec 2011 12:46

Marku, doporučoval jsem ti projít si silkovu recenzi, že by ses tam mohl dovědět zajímavé věci. No, asi to bylo zbytečné psaní.

Marek

Příspěvekod Marek » 13 prosinec 2011 13:54

Tenhle příspěvek nesouvisí s modelem, kdo nechcete ztrácet drahocenný čas, nečtěte.

Zbytečné to nebylo....Problém je ale Petře v tom, že jsem neprocházel jen silkovu verzi ale i další, dokonce jsem držel v ruce i dva hotové modely mých kolegů v ruce a víš co všechny ty modely pojilo?....co model to jiné zpracování (doporučuju se odprostit od jiných a jeď jen podle sebe). Myslím, že až začneš lepit tenhle skvost, pochopíš, že tohle je svým způsobem trochu jiné modelaření, které ti neodpustí sebemenší chybu (kterou by jsi na jiném modelu hladce opravil). To co zdánlivě považuješ za jasné a lepil jsi tisíkrát je najednou jinak, apod. Za tenhle rok jsem slepil ty podle mne "nejhorší modely (v dobrém slova smyslu)" co si snad lze jen představit, počínaje F60, konče RB6, vlastně mi do sbírky smrti chybí slepit již jen ferrarko - doutník, co jsi lepil a matra. Ve vší úctě k ostatním autorům, nevidím složitější modely, co se tvarování týká.
Mám v plánu stavět (nejen) tuhle verzi podruhé, poučen vlastními chybami a připomínkami pečlivě sepsanými v plánech. Nejsem typ, který tráví hodiny sbíráním materiálu, vsázím na návodné kresby, plán a intuici. Vždyť to proboha přede mnou lepilo již spoustu jiných. Přesto ne vždy to dopadne jak má.
Docela se těším jestli Milan skutečně spustí tenhle model v červnu, již teď mne napadají úpravy kol, kokpitu a dalších věcí. Před tím bych ale rád znovu slepil lotus 127 v malaysijské úpravě. Tam už se nebude nač vymlouvat.
Tenhle odstavec jsem mohl zkrátit do jedné věty, ale proč si to zlehčovat, že. "smajlík s přelepenou pusou a svázanými prstíky, jdoucí se vyprostit a pokračovat v matláníčku"

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 13 prosinec 2011 18:24

Marek píše:Při srovnání s Tomovou recenzí se mi zdají některé díly poupravené. To je asi otázka na Jarka.

Ano, původní nalepení chladičů na žebra bylo změněno na vlepení grafiky chladičů do vstupu k němu.

Marek píše:CHLADIČE. Předpokládal jsem, že pokud jsou k sobě slepena dvě žebra, je to za účelem toho, že se na nich potkávají dva díly.

Ano, takto je to myšleno

Marek píše:Bohužel po přiložení chladičů, tam to žebro právě vadilo! Chladič byl málo hluboký.

Nesedí mi žebro vadilo-chladič málo hluboký. Pokud jsi myslel žebro vadilo, protože byl chladič příliš hluboký a části karosérie nešly nasadit na žebra, potom je to asi o špatném tvarování. Možná jsem přehlédl, ale zatím jsem podobné problémy u jiných modelářů nezachytil.
retuš a kompletace:
F158 1965, F1512 1964, L49 1967, L49 1969
tmelení-broušení:
L72E 1975, B190 1990, Lola T97/30 1997, BAR002 2000
hrubá stavba:
F60 2009, F312B 1970, FW30 2008, MS80 1969

Marek

Příspěvekod Marek » 14 prosinec 2011 09:35

Jarku díky ti za odpovědi. Mám ještě jednu, vlastně tři. Uvažuješ o znovuvydání tohoto modelu v příštím roce? Budu se případně jednat o další verzi? Máš v plánu znovuvydání i dalších modelů?

K modelu:

Model je k dnešnímu dni v podstatě hotov. Fotky zdaleka nezobrazují současný stav. Nicméně včera večer a dnes byly upraveny části zadních závěsů. (moje chyba, která mne stála drahocenný čas navíc). Byla napevno přilepena zadní kola (bílý pásek obsahuje vystřihovánka, pozor na šipku na bočnici - po směru jízdy). Jinak kola vcelku sedí. Mezi podlahou a zemí je cca 1 mm.
Zpracoval jsem zadní křídlo. Uvádím možnou volbu jak si zjednodušit výřezy v bočnicích. Při podlepených bočnicích se velmi špatně prořezávají úzké štěrbiny. Vyřízl jsem je tedy předem a poté vlepil mezi kus. Viz obrázek.

Obrázek Obrázek

Následovaly aerodynamiclé prvky zadní části. Nejsem si jist, zda je vše přesně vytvarováno. Zbývá ještě doobsadit přední aerodynamiku a zavěšení kol.
Skutečně je možné, že při tvarování chladičů došlo k malému vytvarovaní daných dílů. Přesto budu příště postupovat jinak.

Prozatímní výsledek:

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

..."finiš šipka"

René

Příspěvekod René » 14 prosinec 2011 09:49

Marku super práca, nápad so štrbinami je dobrý ale je tu riziko že sa obe nepodlepené strany "sploštia" smerom k sebe keď sa to bude spolu lepiť. Myšlienka je to ale výborná a vzhľadu štrbín prospeje.

Vlcacka

Příspěvekod Vlcacka » 14 prosinec 2011 10:09

Marku, já to mít tak pěkný až se do toho pustím, tak si pískám.
Někteří lidé nosí pyžamo se Supermanem. Superman nosí pyžamo s Chuckem Norrisem.
Vtipy s Chuckem Norrisem nejsou vůbec vtipné, protože tam, kde je Chuck Norris, přestává veškerá legrace.

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 14 prosinec 2011 10:15

Marek píše:Mám ještě jednu, vlastně tři. Uvažuješ o znovuvydání tohoto modelu v příštím roce? Budu se případně jednat o další verzi? Máš v plánu znovuvydání i dalších modelů?

Marku, pokud to finance povolí, určitě máme v plánu znovu vydat staré modely. Vše záleží ale na autorech modelů, vždyť já je jen tisknu a posílám balíky. Za F2007, kde jsem spoluautorem, můžu říci ano, tak 5-6ks bych mohl
retuš a kompletace:
F158 1965, F1512 1964, L49 1967, L49 1969
tmelení-broušení:
L72E 1975, B190 1990, Lola T97/30 1997, BAR002 2000
hrubá stavba:
F60 2009, F312B 1970, FW30 2008, MS80 1969

Marek

Příspěvekod Marek » 14 prosinec 2011 12:00

ad René: díky moc, od někoho kdo betatestuje a má za sebou spoustu výborných modelů to potěší obzvlášť.

ad Vendy: díky též, ale věř mi, pokud to zvládnu já, zvládne to tu každý, tedy i ty. Výsledek by byl možné ještě lepší, kdybych nezkoušel, kam až lze zajít. Jedu již několikátý den tak, že věnuju modelaření 5 až 10 hodin denně. Posledně vložené fotky se pohybují okolo 45 hodin práce. Ještě počítám tak 3, 4 hodinky a konec. Též budu muset přehodnotit svůj postoj ke sběru materiálu, před samotnou stavbou modelu. Krutě jsem za to zaplatil a hned dvakrát, nemusím připomínat čím.

ad Jarek: skromnost stranou, vím, že to nemáš lehký a děláš daleko víc. Dobrá zpráva. Pokud se bude vyhlašovat sběrka uchazečů, poprosím o případné zaslání SZ zprávy. Jsem tu poslední dobou často, ale jeden nikdy neví...

Letos mám více času než bych očekával, proto již přemýšlím o další volbě, ta už ale nebude v takovém kvapíku. Rozhoduju se mezi Eurobrunem (Petr mě nedávno nalákal), nějakým Špinlerem (model z let 1999- 2002) a Lotusem, jež mi Jarek zaslal nedávno, tedy L49.

K modelu: "Finta" zadního křídla je v tom, že nesmíte natřít bočnice, ale ten středový podlepovací díl, pak se prořezy nespojí. Ještě bych doporučil tento díl zaretušovat černě, právě v obou prořezech. To sem bohužel neudělal, škoda. To samé platí i o bočnicích - retuš předem v prořezech. Na hotovém dílu, je to velmi těžké.

..."šipka"

Aleš

Příspěvekod Aleš » 14 prosinec 2011 18:31

Marku super práce, taky bych si F2007čku rád pořídil, pokud se zrealizuje dotisk. Pokud uvažuješ nad nějakou špinlerovánkou do r.2002, co tak udělat takový "Duo built" s dalšími ferrárky? Právě jsem načal F2002 "smajlík zvedající obočí"

Marek

Příspěvekod Marek » 14 prosinec 2011 22:54

Aleší díky. Tak bohužel Ferrari od pana Špinlera již mám hotové. Celkově čítá má dosavadní tvorba 38 kousků, ale bohužel některé jsem lepil hodně mlád a nemají retuš. Snad časem přidám do galerie, alespoň společnou fotku.

Model je hotov a zítra dodám celkové náhledy - pokusím se co nejlépe nafotit. Popřemýšlel jsem, jak trochu vylepšit prezentaci a něco mě napadlo. Snad se bude líbit.

Marek

Příspěvekod Marek » 15 prosinec 2011 18:04

Tak snad je zdárně hotovo. Díky všem za postřehy, cenné rady a upozornění.

Průřezy modelu a reálného vozu:

Obrázek Obrázek

Fotky modelu:

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek

..."šipka k další recenzi"

frydek665

Příspěvekod frydek665 » 15 prosinec 2011 19:53

Paráda a rychlovka. Neuvažoval jsi o přetření dezénků?

míša kulička
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod míša kulička » 15 prosinec 2011 22:58

Pěkná práce, možná se mi to zdá ale nerozevírají se Ti kola do "V"? Ještě jedna:ten bílý proužek v dezénu nemáš ho nějak vysoký, se mi zdálo že Ti na pravém kole přesahuje přes vzorek. Doufám žes pochopil jak to myslím. Ale celkově dobrý dojem z modelu
Používám družice za miliardy dolarů abych našel v lese krabičku od jídla. Jaký koníček máš ty ?

Zpět na