Rozměry lícových a rubových dílů

Pokecejme o modelech
Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 20 srpen 2011 11:07

Jojo, ja sa budem snažiť.

.

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 20 srpen 2011 12:11

silk píše:Řeknu to takhle:
Budu oceňovat snahu autorů, když budou snažit zkracovat takové díly sami, nebudou dělat jen zrcadlové kopie a nepřenechávat zodpovědnost za přesnost jen modelářům, kteří to zkrácení mohou buď trefit nebo netrefit.

Já bych neřekl, že jsi nepochodil. Autoři se myslím o odlišné rozměry vnitřních a vnějších dílů snaží, ale někdy prostě na něco zapomenou a nebo si nejsou úplně jisti o kolik to zkrátit a bojí se, aby vnitřní díl nezkrátili moc, takže na modeláři ponechají konečnou úpravu.
S dovolením trochu upravím tvoji větu ;):
Jako autor budu oceňovat snahu modelářů upravit případné malé nepřesnosti vzniklé při konstrukci a stavbě modelu a nepřenechávat odpovědnost za přesnost jen na autorech, protože ti to zkrácení v závislosti na způsobu stavby každého modeláře mohou buď trefit a nebo netrefit, přičemž netrefení se ve smyslu krátkého vnitřního dílu je horší než při jeho větší délce.

Takže pokud bych to definitivně shrnul: autoři se myslím snaží dbát na rozdílné délky vnitřních a vnějších dílů a také berou v potaz další určité zákonitosti, ale prostě není v jejich silách se zavděčit všem. To, že jim občas něco o trošičku ujede, je fakt, ale jsou to jenom lidé a dělají to pro modeláře ve svém volném čase. Nikdo z autorů F1 se, pokud vím, jejich tvorbou neživí (to by asi už dávno skončil pod mostem), takže na prodejnosti svých modelů nejsou závislí ale všichni se přesto snaží dodat modelářům co nejdokonalejší model :)

mfabi

Příspěvekod mfabi » 20 srpen 2011 13:12

Teď jsem si schválně rozkreslil jeden díl do vrstev. Poloměr ohýbání je cca. 7,5 mm. Rozdíl jen na prvním dílu je mezi vrchní a spodní hranou papíru 0,12 mm tlustého 0,3 mm. Pak vrstva lepidla - nevím kolik 0,1 - 0,3 a pak díl vnitřní zase 0,3 mm. Takže celkem cc. 1mm rozdílu a to nevím čím budete lepit. Aby to bylo přesný, musela by být kontůra dílu nulová a modelář by musel přesně řezat po kontuře okraje a pod úhlem cca. 72 stupňů aby díly na sobě navazovali. To skutečně nejde přesně stanovit. Můžu jen odhadem ubrat cca. 0,5 mm ale to je jen odhad. Beta stavby Vám moc nepomůžou, nesložíte díl dvakrát po sobě stejně. Stále je to jen odhad s tolerancemi 0,5mm. Já to uvádím, jestli si skutečně představujete že dosáhnem takové přesnosti. To se nedá - pracujeme vždy jen s odhadem.

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 20 srpen 2011 14:30

Počítáte také s tímto:
:arrow: který díl (lícový či rubový) bude potřen lepidlem a který ne?
:arrow: pokud oba, který bude potřen první a který druhý?
:arrow: máte změřenou změnu délky na 1mm při potření lepidlem v závislosti na době mezi potřením a slepením dílů?
:arrow: máte změřenou změnu délky papíru na 1mm podle vlhkosti prostředí, případně stanovenou vlhkost při které se může model sestavovat tak aby vše sedělo?
:arrow: máme předepisovat konkrétní lepidlo s konkrétním obsahem vody?
:arrow: byly oba díly uloženy na papíře stejně orientované?
:arrow: mají oba díly stejnou barvu potisku?

Věřte že i tyto věci mají neuvěřitelný vliv na to zda vám budou okraje lícovat a s úsměvem jen podtrhuji nereálnost 100% bezchybnosti.
retuš a kompletace:
F158 1965, F1512 1964, L49 1967, L49 1969
tmelení-broušení:
L72E 1975, B190 1990, Lola T97/30 1997, BAR002 2000
hrubá stavba:
F60 2009, F312B 1970, FW30 2008, MS80 1969

Ivan.Šimeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ivan.Šimeček » 20 srpen 2011 14:39

Kdysi dávno jsem viděl kreslený vtip v Dikobrazu od pana Kerlese,kde jede žák v osobním autě a na střeše je cedule AUTOŠKOLA,za ním jede žák ve formuli a na zadním spoileru má napsáno VYSOKÁ ŠKOLA AUTOMOBILOVÁ
Všichni,kdo jsme podlehli lepení papíráků,jsme GOGO

Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 20 srpen 2011 17:05

Každý konštruktér si nakoniec vie nájsť nejakú cestičku, ktorú si vie aj nejako odskúšať.

Neriešim totálnu presnosť - tá je ilúziou -, ale mám svoju približnú metódu, ktorá je krokom k lepšiemu. Proste uvažujem len s hrúbkou papiera - približnou samozrejme. V mojich výkresoch Je to konkrétne 0,125mm (Keďže všetko kreslím v 1:1, je to tam 3 (milimetrové) jednotky). O týchto 0,125mm mám v mojich konštrukciách odskočené dve vrstvy, ktoré idú k sebe. To je všetko. Viac mi netreba.

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 20 srpen 2011 19:12

Já to dělám podobně jako Robert až na, že uvažuji tloušťku papíru 0,15mm.

Je to přibližné a většinou to odpovídá, ale nikdy ne na 100%!!!

Už se mi stalo, že jsem po beta stavbě ručně upravoval rozvinuté tvary (podotýkám - získané rozvinutím dílů 3D počítačového modelu, který je konstruován s přesností několika setin milimetru - konstruuji v měřítku 1/24) i o více než 1 mm a nikdy jsem nepřišel na to, v čem byla chyba :D. Jediné vysvětlení je odlišné chování navlhčeného papíru oproti předpokladům a způsob stavby beta testu.

Takže na 100% odladěný model, který by vyhovoval všem je opravdu utopie :!:

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 21 srpen 2011 19:25

Chlapi,vo čem to tu je :evil: .Vždyť jsme modeláři :idea: !A né jenom tupí počítačoví lepičí. :!:
Neumíme si s tím poradit,tak se na to můžeme vyfláknout a jít k lopaťe :twisted: .

miro

Příspěvekod miro » 22 srpen 2011 10:51

Souhlasím. Modelařina je tvůrčí činnost a nějaká drobná nepřesnost tě přeci nemůže rozhodit.
Chceš-li skládačku, kup si puzzle. :wink:
Pod nožem: Ferrari F93, 1993, Jean Alesi
Hotovo : 99
Buffer : hodně (něco na důchod ...)

Zpět na