Pro všechny :
Yanno : Ne, nejsem teenager ani začínající modelář. Domnívám se však, že pro vlastní konstrukci modelu ( a zvláště tak komplexního, jako je Formule 1) je zapotřebí mít, znát a umět toho opravdu HODNĚ - což ostatně tobě, který je sám konstruuješ, nemusím říkat, že?

)) Ačkoliv s grafickými programy určité zkušenosti mám, tak nevím nevím, jestli bych si troufl na to, abych v konečném důsledku vypustil do světa kvalitní model a ne paskvil. Nemluvě o tom, že sehnat dostatek kvalitních podkladů je taky unikum. Malý příklad : mám mj. v plánu udělat si úpravu ábíčkovského Tyrrellu 005, který je aspoň co vím, v tréninkové verzi, na verzi závodní. A asi budu muset jet jako kdysi p. Vyškovský, tj. jen podle fotek, kterých ani moc není. Ale aspoň díky za tu důvěru že bych to zvládl - kdo ví, snad někdy....
Honza : Upřímně řečeno, nevím, čím jsem si zasloužil takový příkrý tón. Jak to tu po sobě čtu, nevidím nikde že bych tu ze sebe dělal borce (ještě tučně uvedeného) - a kdo mne zná, tak potvrdí, že do podobných projevů mám HODNĚ HODNĚ daleko - spíš naopak. Navíc nevím, jestli je něco špatného na tom, pokud si upravím
pro svoje potřeby jeden model na nějaký jiný. Kromě papíráků taky stavím plasťáky, kde je tvorba vlastních konverzí (samozřejmě opět nikoliv na kšeft, ale pro svoji potřebu) nejen tolerovaná, ale dokonce i uznávaná ... a nesetkal jsem se s tím, že by od Revellu, Hasegawy, nebo dokonce i "garážových" výrobců takového modeláře napadali. Nikde jsem neuvedl, že ten model budu pod svým jménem pouštět na trh a obohacovat se na tvorbě jiných nebo se na jejich účet chlubit !! Neudělal jsem to nikdy a nemám to v plánu ani teď. Prostě jsem si pro sebe chtěl udělat jednu verzi, která na trhu není (o tom jestli nějaký model někdo připravuje, nemůžu mít ani tušení), jen pro svoji potěchu a sbírku. Vždyť jsem se i na rovinu přiznal, že chci upravit model a ne ho tiše překreslit a pak vydávat za svůj. A mimochodem, tohleto překreslení i považuju za nejschůdnější cestu jak se vlastní tvorbu modelů postupně naučit, nemyslíš?
A ještě jedna poznámka - právě si dělám ( a komentuju na webu ) svou barevnou úpravu (ano, opět úpravu) Marche 731. Ačkoliv bude stát jen u mně na polici, nepřepsal jsem na spodku autorství p. Špinlera, jen jsem tam přidal poznámku o barevné úpravě (tuhle malou ješitnost jsem si neodpustil, protože jsem měl z toho, že se mi to povedlo, opravdu radost).
Howgh, domluvil jsem. Omlouvám se, jestli jsem se svou iniciativou někoho dotkl. Nikoho jsem nehodlal obrat ani o duševní ani hmotné vlastnictví a ani se chlubit na něčí účet. Jak to tak po sobě čtu, asi jsem, řečeno slovy Jana Wericha, nechal trochu prchlivosti cloumati naším majestátem

, ale pokud jsem nepřímo nařčen z neetického jednání, což považuju za až silný výraz, prostě se ozvat musím. Ale v tuhle chvíli si říkám, že nejlepší je asi nedělat nic ....