Distribuce modelů elektronicky

Pokecejme o modelech
sulko

Příspěvekod sulko » 13 červen 2011 22:24

Myslim, ze downloady nie su zla vec. Akurat doba je zla. A doba... to chvilu trva... Takze downloady nie su na programe... Skor by som uvital, keby sa robilo menej Williamsov FW30, alebo Ferrari 312B, alebo Williamsov FW11/FW11B... inymi slovami, tie iste konstrukcie z roznych Velkych cien v priebehu jednej sezony...podla mna, je to take zjednodusenie prace. Ovela viac by ma bavilo, keby sa konstrukteri pokusili zmapovat jednu sezonu celu, vsetky znacky, tak ako sa o to pokusil pan Spinler so sezonou roku 2000.

Rado Radevicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rado Radevicz » 14 červen 2011 03:31

Nemyslím si, že by byla zlá doba, jednoduše strádá kultura papírového světa modelů. To má například mimo jiné na svědomí několik málo lidí, kteří mají potřebu zde přispívat zcela mimo tématiku tohoto modelářského fora.

Zde na foru například vidíme jedince, kteří k modelářství nepřispívají ničím, jejich příspěvky nemají žádný smysl v rámci modelaření. Sdělují nám co a jak by se jim líbilo, co by chtěli, například modely v elektronické podobě. Avšak většinou jsou maximálně bez respektu k lidem, na kterých papírový svět, nejen kolem formule1 stojí. Těmi lidmi jsou autoři, jejich pomocníci betaři, vydavatelé.

Nelíbí se mi, když někdo napadá kolegy, kteří zakoupené modely sbírají a evidují. Je to něco, co přichází z minulosti, vždy byli stavitelé a vedle nich sběratelé, archiváři modelů. Někomu vyčítat sběratelskou vášeň tedy není vůbec na místě, je to koníček jako každý jiný.

Na závěr bych si dovolil malé zamyšlení né tak zcela mimo téma. Fakt, že někdo získává modely nelegálně v podstatě nemá s modelařením nic společného. Podle mě jde o lidi, kteří stejně modely nestaví, právě tyto jedince bych označil za takzvané " křečky ", pouze hledají a koukají, kde něco stáhnout, kdo jiný by měl potom mít plné archivy modelů?

Je dost možné, že potom takto kromě modelů shromažďují i hudbu a filmy, takže je to spíš moderní sběratelská mánie bez nějaké hlubší hodnoty, s modelařením nemajíc nic společného. Takovéto sbírky totiž nemají ani žádnou finanční hodnotu. Samozřejmě do chvíle, než je dotyčný začně za peníze nelegálně šířit.

RR

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 14 červen 2011 08:57

hopi píše:
11111 píše:Zaujala mne tato věta a pokud je něco v kvalitě tisku špatně, je možné to řešit. Rád si přečtu čím vydavatel degraduje kvalitu.

Samotná technologie tisku to degraduje, mísení barev nikdy nebude dokonalé. Kvalitní skener už kvalitu nesníží, jen zvýrazní nedostatky tisku. Tisk z původního vektorového souboru je samozřejmě nejlepší, ale když se to potom zkopíruje nebo naskenuje, kvalita je pořád dostatečná.

Tohle není odpověď na mou otázku. Začínáš mi připomínat pepuklavese, a jiné zde přítomné, nebo v minulosti přítomné warézáky, kteří rádi vyvolávají bouři ale na konkrétní otázku nikdy neodpoví.
Pokud samotná technologie tisku degraduje kvalitu, tak ji degraduje jakákoliv tiskárna, tudíž i tvá. Pokud mluvíš o skeneru, vadí ti že tento způsob získávání kopií je nedokonalý... On totiž nic nezvýrazňuje, jen ti nedá originál :D
Takže o co tady jde? Snaha dostat se k vektorovým originálům? Dívat se na ně na monitoru a vlastně je nikdy nestavět? Pokud se nepletu k postavení papírového modelu bude vždy zapotřebí potištěný papír :wink: Myšlenka Rada je zde opodstatněná.
Zeptej se sám sebe, proč má Spíďa v prodeji (PDF) jen měřítko 1:53? Proč ne měřítko v detailnějším provedení modelu?
retuš a kompletace:
F158 1965, F1512 1964, L49 1967, L49 1969
tmelení-broušení:
L72E 1975, B190 1990, Lola T97/30 1997, BAR002 2000
hrubá stavba:
F60 2009, F312B 1970, FW30 2008, MS80 1969

hopi

Příspěvekod hopi » 14 červen 2011 09:58

11111: Pokud si dobře pamatuji, na začátku jsi psal, že oskenovaný model má výrazně menší kvalitu, než originál. Ano, je méně kvalitní než originální soubor v elektronické podobě, ale je zhruba stejně kvalitní jako model, který vytiskne vydavatel. Nejde mi o vektorové originály, stačilo by je narastrovat v dostatečné kvalitě.

Jakým způsobem tisknete své modely? Na jaké DPI to narastrujete před tiskem? Canon C1 umí tisknout 600 DPI. Rastr tam bude vždy vidět, ale u menšího DPI může být vidět pouhým okem.

Zeptal jsem se sebe proč Spida prodává jen malé modely 1:53. Malých modelů produkuje hodně, je nesmysl aby to vše tisknul. Tisk je sice levný, ale vytisknutý model by stejně nemohl prodávat za víc než 50 Kč. Což je stejná, nebo mírně vyšší cena, než za kolik prodává pdf. Vzhledem k poštovnému, pokud chci koupit jeden model, nestál by mě 50 Kč, ale 110 nebo 150 Kč. A asi těžko by uspokojil zájemce z jiných států.
Velké modely prodává papírové, protože to tak prodávají všichni, tisk ofsetem je pro modely nejlepší možné řešení a zřejmě z podobných důvodů jako vy. Mohl by prodávat i elektronické verze, ale zřejmě by to pro něj nebylo tak finančně zajímavé. Mohl by zkusit prodávat nějaký, třeba starý vyprodaný model elektronicky v 1:32, obchod už má zavedený.

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 14 červen 2011 10:16

Zamysli se nad tím co jsi napsal:
V prvním případě jsi upravil mou větu do podoby která se ti hodí.
Ve druhém případě nemáš pravdu ohledně C1 a způsob přípravy nemusíme zveřejňovat.
Ve třetím případě by bylo lepší kdyby se k tomu vyjádřil Spíďa, tvé myšlenky zde uvedené jsou jen tvé a nejsou postavené na reálném základě.
Tímto z mé strany pokládám diskuzi za uzavřenou, více by byla zbytečná časová investice.
retuš a kompletace:
tmelení-broušení:
hrubá stavba:

Ali

Příspěvekod Ali » 14 červen 2011 10:31

Myslím, že sis hopi odpověděl sám:)
hopi píše:Velké modely prodává papírové, protože to tak prodávají všichni, tisk ofsetem je pro modely nejlepší možné řešení a zřejmě z podobných důvodů jako vy. Mohl by prodávat i elektronické verze, ale zřejmě by to pro něj nebylo tak finančně zajímavé.

Já osobně bych si modely v elektronické podobě nekupoval. Mám radost, když mi dojdou modely vytištěné a už nemusím lítat a shánět si tiskárnu, která mi to vytiskne. Toť můj pohled na el.distribuci....
Modeláři z ostatních zemí si jistě mohou dovolit zakoupit modely z ČR, stejně jako mi kupujeme modely z Ukrajiny nebo Polska. Ale je od tebe hezké, že ti na nich záleží :D

hopi

Příspěvekod hopi » 14 červen 2011 10:45

1111: Tak nejdřív jsem si měl odpovědět sám a potom mé myšlenky nejsou postaveny na reálném základě (nejsou, protože nemůžou být) :)
Samozřejmě nic nemusíte zveřejňovat, nechápu sice co je na DPI při tisku tak tajné (nebo třeba na počtu vydaných kusů modelu u jiného vydavatele), ale to je jedno.

Ali: Jistě, že zde bude víc zájemců o papírovou distribuci, to je pochopitelné, ale nebylo by hezké mít možnost koupit si například starší vyprodané modely elektronicky?

Cashpick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Cashpick » 14 červen 2011 11:38

Co jsem sledoval na diskuzku papirovemodelarstvi.cz tak PK graphica se rozhodla udělat dotisk starých modelů. Tiskne laserem jakýkoliv model co vydala a už nejde sehnat v ofsetu.

Takže pak jdou sehnat i starší modely tohoto vydavatelství, ale pořád ten elektronický originál ne a ne dát z ruky :D .
Jsou to ti vydvatelé konzervativci!

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 14 červen 2011 11:48

sulko píše: Skor by som uvital, keby sa robilo menej Williamsov FW30, alebo Ferrari 312B, alebo Williamsov FW11/FW11B...

Omlouvám se za odpověď se zpožděním, přestože si myslím že odpověď nám dala "neviditelná ruka" trhu. Modely F312B a FW30 jsou již vyprodány a zájem o ně překročil nabídku. Každý modelář uvítá jiný přírustek ve své sbírce a každý autor modelu má jiné favority. Pokud je něčeho nedotatek, je to zároveň prostor pro tvorbu jiných autorů. Z vlastní praxe vím že nelze nikoho nutit k tvorbě něčeho co dotyčnému nic neříká.
retuš a kompletace:
tmelení-broušení:
hrubá stavba:

hopi

Příspěvekod hopi » 14 červen 2011 11:55

Správně, vydavatelé jsou zkostnatělí, ale díky alespoň za ty laserové dotisky PK Graphica. Chválím tento nápad, jen ho u rozsáhlejších modelů zabíjí cena 42 Kč za stranu. Je to ale pořád akceptovatelné, i když v copy centru mi vytisknou jednu stranu na laserovce na silný papír za 10 Kč.

Tomas Vyslouzil

Příspěvekod Tomas Vyslouzil » 14 červen 2011 12:06

To je tu snad deja vu :?: Proč se vždycky najden jeden, co všechno ví, všechno zná, všude byl dvakrát a myslí si, že všichni autoři vydavatalé a lidé, kteří se v tomto oboru pohybují dlouhá léta jsou tupci s IQ 80 a že je nenapadlo milionkrát dělat to i nějak jinak :?:

Ivan.Šimeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ivan.Šimeček » 14 červen 2011 12:28

Chlapi,kašlete na to a pojďte lepit :D
Všichni,kdo jsme podlehli lepení papíráků,jsme GOGO

Vlcacka

Příspěvekod Vlcacka » 14 červen 2011 13:37

hopi: Pokud sháníš nějaký starší kousek tak je tu bazar. Zaplať si za originál a pak si s ním dělej co chceš, jen tady stavbu bez originálu ze skenu neuveřejňuj. Souhlasím s Alim, nedělá mi problém si zaplatit za model přímo od vydavatelství plus nadstandard, že mi to pošťačka dodá až do domu. Některé ty archy si koledují o to zarámovat a zdobit zdi jako samostatná umělecká díla. :-) A freewarových modelů formulí je k dispozici taky dost. Prostě mi netvrď, že vše co vyšlo v tisku musíš mít elektronicky protože zrovna ten oný model teď hned chceš. Já toho mám kvanta v originálu a neslepím to ani za dvě stě let. A ano, jde o jistý druh úchylky, kdo je normální, ať hodí kamenem. Jdi si zkusit slepit Robertovy FW 30 nebo letošní Mercedes, jestli máš absťák. Jsou zadarmo a na netu.

Fakt chceš aby tě vyrazili i odtud? Přijde mi, že na tom celkem solidně pracuješ.
Někteří lidé nosí pyžamo se Supermanem. Superman nosí pyžamo s Chuckem Norrisem.
Vtipy s Chuckem Norrisem nejsou vůbec vtipné, protože tam, kde je Chuck Norris, přestává veškerá legrace.

Ivan.Šimeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ivan.Šimeček » 14 červen 2011 13:47

Vendy,velký souhlas,tak nějak :D
Všichni,kdo jsme podlehli lepení papíráků,jsme GOGO

hepyno

Příspěvekod hepyno » 14 červen 2011 22:15

11111 píše:
sulko píše: Skor by som uvital, keby sa robilo menej Williamsov FW30, alebo Ferrari 312B, alebo Williamsov FW11/FW11B...

Omlouvám se za odpověď se zpožděním, přestože si myslím že odpověď nám dala "neviditelná ruka" trhu. Modely F312B a FW30 jsou již vyprodány a zájem o ně překročil nabídku. Každý modelář uvítá jiný přírustek ve své sbírce a každý autor modelu má jiné favority. Pokud je něčeho nedotatek, je to zároveň prostor pro tvorbu jiných autorů. Z vlastní praxe vím že nelze nikoho nutit k tvorbě něčeho co dotyčnému nic neříká.

Ja si dovolím oponovať, tých modelov zas tak veľa nebolo (ak sa nemýlim, tak len okolo 35 kusov) a na Slovensku ešte nejaké Ferrari ostali, takže tomu že ich niet by som až taký dôraz neprikladal, dalo sa to čakať.
Dopracovali k tomu, že ak niekto ukradne 1000 korún, je to vlastne v poriadku. Aj keď klamal (a klame ďalej), krádež nepriznal, neospravedlnil sa a peniaze nevrátil, pretože teraz už (možno) nekradne.

galéria cashpick

Zpět na