Hungaroring 2010

Tak jsem teď koukal a to zase bylo ...
frydek665

Hungaroring 2010

Příspěvekod frydek665 » 02 srpen 2010 13:47

Tak jsem si dal od lepení chvíli pauzu a odskočil jsem si na Hungaroring. Kdo sledoval závod v televizi, ten se možná nudil, ale jako přímý účastník se rozhodně nenudíte. Už jen ta atmosféra, to je prostě nádhera. Byl jsem na tribuně přímo na startovní čáře, s přímým pohledem na podium a do boxů Mercedesu. Jsou to prostě nepopsatelné zážitky. Navíc i výsledek závodu mě, jakožto fanouška stáje Ferrari docela potěšil. Takže podobný výlet můžu všem fandům F1 vřele doporučit. Závěrem pár fotek:

Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázekObrázek

Obrázek ObrázekObrázekObrázek Obrázek Obrázek

Obrázek

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 08 srpen 2010 21:18

Čago frydek 665.
Již delší dobu se chystáme na F1.Viděl bych to na sezonu 2013,
kluci jsou na to moc malý.Pověs,co a jak?

frydek665

Příspěvekod frydek665 » 08 srpen 2010 21:23

Každopádně doporučuju. Nevím, jak ti odpovědět, co konkrétně máš na mysli?

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 08 srpen 2010 21:53

Nejsem mladej kluk,ač mám malé děti.Chystáme se Německo,Belgie,
Itálie,snad Monaco.Zajímají mi,ceny,jak a s kým se tam dostanu,ubytování atd.Jak jsi to všechno provedl Ty!

Inferno

Příspěvekod Inferno » 08 srpen 2010 22:21

taky už o tom docela vážně uvažuju... našel jsem tyhle stránky... http://www.primaitalia.cz/formule_index.htm ... našel jsem je přes F1racing což by mělo zaručovat kvalitu... jinak taky prodávaj lístky v obchodech formuleshop... třeba tady u nás v Plzni je v Olympii... já osobně to vidim buď na příští max přespříští sezonu... abych ještě stihnul MS (doufam že v lepší formě)... a bude to určitě Spa nebo Monza... :twisted:

frydek665

Příspěvekod frydek665 » 08 srpen 2010 22:43

No my jezdíváme v sobotu ráno. Cesta na Hungaroring nám nezabere víc jak 4 hodiny, takže dopolední tréning v pohodě stíháme. Kolem okruhu je rušno vpodstatě až do ranních hodin. Je zde plno mobilních hospůdek a různých jiných "atrakcí", takže se spaním si ani moc starosti neděláme a přespíme ve spacáku na louce u auta. Ceny jsou různé. Nejlevnější víkendová vstupenka na stání stála 115 eur, nejdražší na zastřešenou Supergold 400 eur. Nám se podařilo koupit za 200 eur vstupenky na Gold1, která normálně stojí 360, museli jsma je ale objednat už loni. S malýma dětma by ale možná bylo lepší volit zájezd přes některou cestovku, kde je to i s ubytováním, ovšem vyjde to dost draho. Zkus mrknout na www.naformuli1.cz.

frydek665

Příspěvekod frydek665 » 08 srpen 2010 22:57

Inferno, je jen na tobě, který závod zvolíš, ale nezapomeň, že na Monze kolem tebe projedou formulky 52x a ve Spa dokonce jen 44x, kdežto v Maďarsku 70x. A i když v televizi se VC Maďarska může zdát nudná pro nedostatek možností k předjíždění, na okruhu se rozhodně nenudíš.

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 08 srpen 2010 23:01

Chlapi,díkk moc.
Inferno,Ty vole,Ty jsi Plzeňák!!!!!
Já taky a v Plzni už 3 roky nekoho sháním.
Dáme G10 a řeč!!!
HAAL.

PetrB

Příspěvekod PetrB » 14 srpen 2010 21:56

Tak pokud bych byl z Plzně, návštěvu na F1 bych moc neřešil a jezdil bych do Německa na Hockenheimring. Nemám určitě patent na rozum (a řada lidí se mnou asi nebude souhlasit, nebo přidá vlastní názor):wink: , ale na závodech F1 jsem byl v Rakousku, Maďarsku, Monaku, Belgii, Itálii a 2x v Německu (Hockenheiring a Nurburgring). Rakousko nemá cenu řešit. Do Maďarska jsem jel na "vlastní pěst" vlakem v deštivém roce 2006 a málem se mi to nevyplatilo (zpoždění vlaku, výluka v MHD, aj.). Závod to byl tehdy velmi zajímavý, ale místo na stání bych tam určitě nedoporučoval. Infrastruktura v okolí okruhu nebyla zrovna valná. Navíc mně vadila jedna věc (a to není jen moje zkušenost) - po závodě vyženou diváky z okruhu a není možnost si ho projít (někomu to ale vadit nemusí).
Monako je poměrně daleko, ale už tam z ČR jezdí cestovní kanceláře. Bohužel asi pro většinu fanoušků je cenově přijatelné místo na stání, které se nachází na stráni nad zatáčkou La Rascasse. To se ovšem zaplňuje už od rána a pokud přijedou fanoušci na okruh kolem jedenácté hodiny, moc pěkné místo na ně nečeká (takže ideální varianta je být tam na dva dny i s ubytováním, ovšem to nebude levné). Zážitkem je ovšem procházka po okruhu (otevíral se cca hodinu po konci závodu). Jet rychle v úseku od kasína k tunelu - to klobouk dolu!!!
V Belgii jsou poměrně dost drahé vstupenky a okruh je poněkud stranou (cca 8 km od města Spa). Ovšem z měst Vievers a Spa tam jezdí autobusová doprava (speciální autobusy, místní hromadná doprava). Lepší je asi na tento závod jet s cestovkou a nebo vlastním autem. Okruh je to hezký a pokud nejsou problémy s počasím, tak i hezké závody. U míst na sezení je to dané, ale u míst na stání je potřeba být na okruhu velmi brzy, protože atraktivní místa (např. zatáčka Eau Rouge) jsou obsazena už od rána.
Z Monzy jsem byl poněkud v rozpacích. Okruh je v městském parku a pokud by mě spolucestující ze zájezdu neporadili, asi by to byl problém najít (asi ne, pokud bych se tak okolo poledne přidal k davům italů :wink: ). Na okruhu je vidět, že je v kalendáři F1 už od padesátých let...(zbytky klopené dráhy, popraskaný asfalt, ale i sociální zařízení). Okruh je to slavný a zajímavý, ale asi tam není moc míst, kde by byl kvalitní výhled (snad s vyjímkou cílové roviny a nebo vyšších míst tribun), protože dvojitý plot, ke kterému se během závodu nahrnou fanoušci (i když je občas odeženou pořadatelé, nebo policie), moc možnosti nedává..., ovšem není problém si po závodě okruh projít.
Nurburgring je docela moderní okruh a mrzelo mně, že jsem tam přijel poměrně pozdě a po závodě jsem spěchal domu, protože jsem jel pouze s 13-ti letým synovcem a druhý den jsem musel být v práci (a 900 km na východ Čech nebylo až tak málo). V prostoru startu a cíle je velký komplex s obchody a s vystavenými vozy. Měl jsem problém sehnat vstupenky, ale pak jsem zjistil, že skoro u každého vchodu je pokladna. Bohužel jsem přišel o doprovodný program, ale závod to byl zajímavý. Bylo ovšem po dešti a tak dostat se z parkoviště, které bylo na poli, nebylo zrovna nejlepší. Od okruhu je to cca 20 km k dálnici. Už při cestě na okruh jsme jeli pomalu, po velké ceně jsme prvních 5 km jeli přesně jednu hodinu, potom se to zrychlilo (na dálnici to už bylo docela dobré).
A Hockenheimring? Z východu Čech jsem to jel něco přes 8 hodin čistého času (takže z Plzně by to bylo cca 5 hodin). Okruh je kousek od dálnice, takže když se přijede brzy, není problém s parkováním. Tento okruh dle mého názoru má ještě další přednost, kterou jsou muzea v Sinshemu, Spyeru a další přímo u okruhu. Sinsheim je při cestě (Concorde, Tupolev TU 144, mnoho letadel, cca 20 vozů F1, sbírka sportovních vozů (přibližně 15x Ferrari), vojenská technika, železniční vozidla, zemědělská technika, aj.), partnerský Spyer je zhruba 20 km za okruhem (ratetoplán Buran, Boeing 747, stihačky, ponorka, lodě, železniční technika, motorky, aj.). V obou muzeích je i 3D kino a prohlídka je na několik hodin. U okruhu je menší muzeum závodních strojů. Aut tam moc není (několik formulí, např. ATS, Zakspeed, vozy DTM a jiných okruhových šampionátů), ale závodních motorek nepočítaně...(do toho muzea bych šel po závodě, abych se vyhnul tlačenici při odjezdu fanoušků). Na okruhu se dají najít i pěkná místa na stání. Po závodě se lze dostat na okruh.
Při výběru místa, kam bych jel na závod, bych asi řešil, místo, s kým chci jet, dostupnost a cenu vstupenek. Místo = vzdálenost a dosažitelnost okruhu. Buďto mám skoro neomezené prostředky a mohu si dovolit jet kamkoliv, zaplatit si hotel a dobré vstupenky. Pokud bych jel s dětmi, asi bych si rozmyslel, zda-li jim to něco dá (synovce jsem vzal poprvé, až když mu bylo 12 let), kolik by to celé stálo a do jaké země pojedu? Vstupenky se dají koupit v ČR (to je vcelku bez problému, ale lístek stojí cca o 1500,-Kč více, než na místě), objednat přes net (možnost slevy, ale zase placení poštovného ze zehraničí), nebo na místě (většinou, když se přijede brzy, lístky jsou). Dále je důležité si na okruhu vybrat místo s velkoplošnou obrazovkou (co si budeme povídat, po pár kolech skoro každý ztratí přehled o pořadí a není špatné vidět, jak se závod vyvíjí a kde se co zajímavého na trati stalo). Je toho ještě asi hodně, co by se dalo poradit, ale je potřeba si nezapomenout vzít s sebou špunty do uší, protože to, co je v TV, je jenom slabý odvar toho, jak to vypadá se zvukovou kulisou na okruhu.

Petr

PS: Myslím, že skoro každý, kdo by si myslel, že na závodech F1 jedna pořídí kvalitní fotografie, bude zklamán (stejně jako já na svém prvním závodě). Tou vyjímkou jsou jenom lidé, kteří mají dobrá místa a kvalitní fotografické vybavení (přes plot v rychlosti 250 až 300 km/ hod. se fotí dost špatně).

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 15 srpen 2010 20:58

PetřeB,moc Ti děkuji.S tím Německem máš
naprosto pravdu.Ač je mi 40 let,děti mám předškolní,
kluky.Tak ,zatim nikam nejedem.Ale každej názor mi moc zajímá.
Dík moc.

Inferno

Příspěvekod Inferno » 17 srpen 2010 11:35

díky za skělý typy... je parádní když poradí někdo, kdo už něco viděl a má s čím porovnávat... známej byl v Monze a můžu potvrdit ten rambajs i přes telefon... :D no necham to projít hlavou a příští rok nejspíš někam vyrazim... akorát musim pořešit jestli jet sám s cestovkou nebo schrastit někoho dalšího a vzít to holt jenom na neděli a autem...

PS: možná se to vyřeší samo... v současném čísle F1Racingu je soutěž o zájezd do Spa... tak uvidíme... třeba se na mě usměje štěstíčko... nezlobil bych se... :twisted: :D

PetrB

Příspěvekod PetrB » 01 září 2010 16:15

Ještě bych přidal jeden dodatek. Poslední přenos ukázal, že nezáleží na tom, kolikrát formule okolo projede, ale jak je zajímavý okruh a napínavý závod. Belgické Spa bych osobně před Maďarskem určitě preferoval.
Ovšem co bych doporučil ještě více, tak to jsou závody MS v rally. Tam sice nejezdí formule, ale relativně "obyčejná" auta a neprojedou okolo 70x, avšak je to sport pro diváky cenově přijatelnější a nejsou tak daleko od projíždějících aut. Například v servisu, pokud jste tam včas, můžete si prohlédnout (i když za zábranami) soutěžní vozy těch nejlepších světových jezdců, získat jejich podpisy (např. od ex-mistra světa Petera Solberga, který je ke svým fanouškům velmi vstřícný). Doprovodný program jezdí slavná rallyová historická vozidla, která si lze prohlédnou detailně na příslušné odstavné ploše. Zážitkem je i průjezd některou z rychlostních zkoušek, kdy si řeknete, jak je možno tam jet tak rychle?
Ortodoxního příznivce vozů F1 asi nepřesvědčím, ale pro ostatní výlet, třeba do německého Trieru na podnik MS v rally, by mohl stát za to... :D

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 01 září 2010 22:45

Díky.Na rally jsem jezdil dost často.Na vojně jsem dokonce dělal třikrát pořadatele.Je to perfektní zážitek.Už i s klukama jsme byli
na Rally Šumava,v Klatovech a v Plzni.
Ale F1 jsou F1.

silk

Příspěvekod silk » 02 září 2010 06:43

Každý sport má něco do sebe, i ta rally. Fakt je ten, že jsou jezdci vstřícnější, nevadí jim krátké setkání nebo foto s vámi. Do paddoku F1 se v průběhu víkendu ani nedostanete , jen ve čtvrtek v boxové uličce na pár minut je možná prohlídka, ale málokdy narazíte na ty nejlepší jezdce. Objevují se tam jen jezdci ze slabších stájí, ale autogram nebo fotka se ulovit dá. Prohlédnete si garáže a v nich práci mechaniků a samozřejmě i odstrojené vozy pěkně zblízka.
Osobně preferuji vícero motoristických akcí, nejen F1. Ono totiž jezdit po závodech F1 vícekrát v roce moc dobře nejde, je to jeden z nejdražších sportů pro našince. Lístky vyjdou na dost, pro někoho celá jedna výplata třeba. Takže já to kombinuji třeba s rally, s českým okruhovým seriálem nebo závody WTCC, co se konají v Brně (s tím bývá problém, že většinou koliduje se závodem F1, takže se pokaždý neúčastním). Plánuji se vydat v budoucnu za WTCC do Německa (zrovna tento víkend se koná v Oscherslebenu) i na seriál DTM na nějaký dobrý okruh u našich západních sousedů. No a hlavně pak se chci vydat do Le Mans na 24 hodin, to musí být zážitek srovnatelný snad jen se závody F1.

Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Honza » 02 září 2010 14:28

Já zase jezdím už 4 roky pravidelně na závody mistrovství republiky a potom i mistrovství evropy v autokrose do Nové Paky a můžu říct že taky mazec a za málo penízků :D

Zpět na