Williams FW-7C/R.Radevicz/C.Reutemann/1:24

Jak se to staví ...
(hotové modely bez komentáře ke stavbě dávejte, prosím, do Galerie)
samotr9

Re: Williams FW-7C/R.Radevicz/C.Reutemann/1:24

Příspěvekod samotr9 » 06 září 2014 10:29

To nepůjde Luky, musel bych prorazit nejen podlahu, ale zároveň kryt motoru a to už zavání destrukcí modelu. Ale díky za radu, bude se hodit třeba příště.

makr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod makr » 10 říjen 2014 21:02

Podobný problém jsem kdysi u něčeho podobného také řešil a sprostě jsem to upravil nůžkama.
Mluvím o mezerách mezi pontony a krytem motorového prostoru.
Šlo by nahodit fotku tak, aby to bylo vidět co nejvíce?
Martin
Naposledy upravil(a) makr dne 12 říjen 2014 10:50, celkem upraveno 1 x.

samotr9

Příspěvekod samotr9 » 11 říjen 2014 16:03

Ahoj, vkládám jednu rychlovku z mobilu. Nechce se mnou kamarádit foťák, tak až ho zprovozním, hodím i pokrok ve stavbě.

Obrázek

Lukáš

Příspěvekod Lukáš » 11 říjen 2014 20:42

Na druhou stranu, chápu, že tě to místo štve, ale na celém modelu to zas až tak do očí mlátit nebude.

samotr9

Příspěvekod samotr9 » 17 říjen 2014 13:06

Přidávám fotky postupu.
Zpracované a přilepené zavěšení předních kol a kola. Není to nejlepší, ale jakž takž se na to dá koukat.
U kol jsem vyřezal vzduch a ráfky.

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Foťák se mnou stále nekamarádí, tak bohužel nafoceno mobilem.

samotr9

Příspěvekod samotr9 » 24 říjen 2014 16:06

Tak model je dokončen. Pravdou je, že jsem jej dokončoval z donucení. Model je výborně zpracován, o tom žádná. Bohužel jsem ho až neuvěřitelně zkazil, co šlo jsem zmršil. Je to z mé strany nejhůře slepený model a v budoucnu se budu snažit stavět z kopií, protože mi nebude líto kopii vzteky rozmačkat a začít znovu.

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

makr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod makr » 24 říjen 2014 16:32

Než nějaký mezery v deklu motoru, který nejsou (jak Lukáš napsal dříve) ani moc vidět,
bych se spíš optal Rada, jestli zpětný zrcátka mají být tak hodně našikmo nahoru.
To mě na fotkách trklo víc, než to, o čem jsi psal. Za mojí osobu to vůbec tragicky nevypadá.-)
Martin

samotr9

Příspěvekod samotr9 » 24 říjen 2014 17:17

Díky za reakci. Naštěstí ty chyby nejsou tolik vidět, já o nich vím a to mě drtí. Sklopení zrcátek je dost našikmo nahoru, nevím jak to lépe popsat, konstrukce modelu mi neumožnila to udělat lépe, čímž netvrdím, že by nemohlo být menší. Je to jedna z vad, které jsou vidět. Na modelu je několik záludností, u kterých jsem si říkal, jestli není lepší stavět ve větším měřítku. Horší je zavěšení kol (konkrétně předních, které se mi podařilo na jedné straně utrhnout). Model je hodně propracovaný a i dobře nakreslený, bohužel jak jsem psal, zkazil jsem vše co jsem mohl. Nejen, že je těžce do vrtule, ale opatlaná bílá místa, začátečnicky zpracovaná zrcátka a na spoustě míst je vidět, jak mi nesedlo tvarování.

Alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Alda » 24 říjen 2014 19:12

Je možný, že si otočil držáky zrcátek. Ale za mne... : 1) co by za to mnozí dali to takto postavit. Za 2) je to výzva pro další model.... udělat ho ještě líp. ;)

Nafe_CZ

Příspěvekod Nafe_CZ » 24 říjen 2014 19:16

Kdybych to já uměl postavit tak jak ty to kazíš :-).
Mě se ten model libí moc.
Štefan

makr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod makr » 24 říjen 2014 21:06

samotr9 píše:1.Díky za reakci.
2.Sklopení zrcátek je dost našikmo nahoru, nevím jak to lépe popsat, konstrukce modelu mi neumožnila to udělat lépe, čímž netvrdím, že by nemohlo být menší.
3, Je to jedna z vad, které jsou vidět.
4. Na modelu je několik záludností,....
5. ....jestli není lepší stavět ve větším měřítku.
6. Horší je zavěšení kol (konkrétně předních, které se mi podařilo na jedné straně utrhnout).
7. Model je hodně propracovaný a i dobře nakreslený,
8. bohužel jak jsem psal, zkazil jsem vše co jsem mohl. Nejen, že je těžce do vrtule, ale opatlaná bílá místa, začátečnicky zpracovaná zrcátka a na spoustě míst je vidět, jak mi nesedlo tvarování.

1. Rádo se stalo. Kritika mi jde mnohem líp, než stavět :-)
2. Tak buď spodek držáku "podříznout" více šikmo, nebo "jinak" vytvarovat oblouk překrytu kokpitu. Raději podříznout držák.
3. Nepovažuji to za vadu, spíš v poslední době co "sleduju" modeláře, tak se jim moc nechce "zasahovat" do konstrukce modelů- možná ze strachu, že někde něco neudělají správně. Místo toho raději "vrčí" na konstruktéra, že je něco špatně. To samozřejmě není myšleno, jako kritika, ale muj postřeh. Bát se někde ustřihnout kousek papíru víc, než je obrysová čára dílů, je jako bát se pomilovat s holkou ze strachu, že by se mi to mohlo líbit :-)
4. Jakých záludností, je možné je vypsat?
5. Není. Buď si jistý, že zvětšením modelu se také zvětší i ty nejmenší nepřesnosti, které v 1:24 nejsou ani patrné. Zvlášť, když model, co je "vyladěn na 120g papír v m1:24 vytiskneš v m1:18 třeba na 200g papír, nebo více. To se pak začnou dít věci. A že o tom už něco málo vim. Tisknu na 250g v měřítku 1:17i. Tam se i dost silných rozměrových zásahů bát nesmím. Jinak to nedam do hromady. A to ani nemluvím o barvách. Hlavně šedá a zelená třeba na Michalově Tyrrellu 011 Alboreta z Vegas (?) mi vyšla spíš jako kropenatá khaki, než ta "zvláštní" zelená z originálu.
6. Osobně dělám zavěšení až nakonec, mnohdy i po laku. Něco utrhnout s mýma pazourama opravdu není problém.
(Když mi Teo dával do ruky na Švihově přilbičku, ani jsem ji nebral do prstů, jen prohlídnul na dlani a rychle vrátil- na hrách nemam prsty)
7. souhlas
8. To se stane každému. Dá se to buď zamaskovat, nebo si z toho vzít poučení pro příště, nač si dávat víc pozor. Nehledě na to, že u takovéto konstrukce je třeba stále kontrolovat geometrii. Někdy jednu chlopeň i několikrát rozstříhnu, abych jí mohl lepit po částech, které se snadněji rozlepují, než celky, nebo si dělám pomocné dílky, které mi pomohou geometrii udržet.

Jinými slovy, následující model může být už jen lepší .-) :-)
Martin

samotr9

Příspěvekod samotr9 » 27 říjen 2014 22:34

1. Kritiku vítám, tedy pokud není urážlivá. Každý stavíme jak umíme a přijde mi lepší upozornit na problémy při stavbě, než postavit, vychválit i když byly při stavbě potíže.
2. Bohužel je to pro mě tak titěrné, že bych to nedal, on vznikl problém už při samotném lepení, takže další úpravy by byly spíše na škodu.
3. Jako vadu to beru ve smyslu, špatného slepení z mé strany. Jsem typ modeláře, který se snaží co nejméně upravovat a důvěřuji konstruktérovi. V dnešní době návrhů pomocí grafických programů, jsem přesvědčen, že jsou modely téměř stoprocentní. Je jasné, že chyby se najdou i u konstruktérů, ale v tomto případě to neplatí. Kritizovat může každý, ale pokud to má hlavu a patu, jsem připraven ji přijmout. Spíš mě vytáčí, když to někdo postaví dokonale a já to zkazím. :-D
4. Záludnosti...no...Těžká otázka. První chybou bylo, že jsem dodržoval za každou cenu návaznost rysek (nejsou myšleny pomocné rysky aa-bb apod.) a tím jsem model dostal do vrtule. Tvarování některých dílů byla opravdu fuška. Nechápu, jak kolegové dokáží natvarovat díly tak, že jim to sedne jak "hrnec na p...." V tomto směru, mají můj neskuteční obdiv. Ono sledovat, jak to kluci (chlapi, pánové) skládají z částí vypadá v recenzi jednoduše, ale v reálu je to jiná liga, prostě obdiv, nic víc.
Další záludností bylo tvarování zadní části kopkitu, zaoblení na bocích, tam jsem s tím opravdu hodně bojoval a upravoval. A výsledkem bylo, to že mi nesedí horní část chladiče a je příliš veliká mezera uvedené části. Další záludností pro mě bylo zavěšení předních kol. Ono to oblepení dílem je fajn, horší je, že nastává problém s tvarováním a tím, aby byly co nejméně vidět přerušované náznaky přilepení dílu. No a posledním průšvihem bylo, že když jsem přilepil motor s křídlem, tak mi nádechy chlazení brzd jsou od karosérie na obou stranách diametrálně odlišné, přičemž jsem vše přilepil na určené místo. Smutné je, že se mi podařilo, slepit zadní křídlo do vrtule, a přední je tvarováno naprosto začátečnicky, vůbec neodpovídá tomu, co ukazuje zelená linka na bočních lištách.
5. V tom se přít nebudu, nikdy jsem nestavěl zvětšený model, takže nemám zkušenost. Můj názor je, že je jisté, že pokud jsou nepřesnosti v konstrukci, budou více vidět, výhodou bude stoprocentně tvarování malých částí modelu. Pokud se jedná o papír, zvládnu postavit model v 1:24 i na 160gm papír, i když je to boj, myslím, že v tomto má největší zkušenosti frydek665, ale ten si objednává většinu modelů od vydavatelů už v tomto měřítku.
Co se týče kopie modelů a jejich zbarvení, tak není o čem diskutovat, ty barvy budou jiné, já to vidím sám na svých modelech, které si skenuji do budoucna a to mám problém pouze s tmavými barvami, šedá a níže. Tam to neskutečně zkresluje. To byl důvod proč jsem stavěl z originálu, ale po této zkušenosti, přecházím pouze na kopie originálu.
6. Nelakuji modely, důvod je prostý, mám obavy, co model udělá za 10 let. Je fajn vidět, že se to leskne jako sklo, ale co za 10-15 let? Ty laky nevydrží věčně...offset tisk také ne, ale s lakem stejně neumím, takže v této otázce neumím odpovědět. Co se týče zavěšení, jsem udělal chybu, kterou nedokážu vysvětlit....Ne jen, že jsem to nepodlepil čtvrtkou, ale ani jsem to navíc nenapustil sekundovým lepidlem, sám si nedokážu vysvětlit proč. Možná kvůli tvarování, fakt nevím...tohle jde čistě na moji hlavu....Ty jsi držel model od TEA, já až ho osobně poznám, tak bud baštit jeho dovednosti a zkušenosti. Pro mě je TEO Guru papírového modelářství. Měl jsem možnost mít v ruce modely Halla.70. Také jsem se bál, se jich dotknout, je to respekt....
7. Jak jsem psal...model je dobře a hodně zpracovaný, výborně nakreslený, nebudu tvrdit, že tam nemůžou být chyby, ale nikdy nikdo na ně nepoukázal a model není nejmladší, tudíž patří mezi špičku.
8. Výše jsem uvedl chyby. Některé věci už nezamaskuju, přikládám to mé dovednosti lepení. Je jisté, že když budu frčet na modelech od Rada, tak se přizpůsobím lépe, naopak je to pro mě varování, že mám ještě dosti co dohánět.
Martine do dalšího modelu moc chuti nemám. Možná to vyhraje Špinler, který má jednodušší modely a svojí funkci zaujetí pro absolutní modelářské analfabety je dostačující.
Viz dnes, přijel kamarád, který mi povídá: "Ty si kupuješ krásný modely formulí" Moje odpověď "To je z papíru a sám si to stavím" Neměl odpověď jen mu padla brada a nechtěl tomu věřit. Nepotřebuji jezdit po soutěžích...tyto situace mi bohatě stačí.

Nafe_CZ + Alda....Moc Vám děkuji za kladné odpovědi, dodává mi to chuť do dalších modelů..... Kluci díky moc....

Zpět na