Budoucnost vydávání modelů

Pokecejme o modelech
John

Příspěvekod John » 19 červen 2008 13:29

Jen me tak napadlo - co by vlastne predobjednani vyresilo? Formule se dostanou mezi lidi jak s predobjednanim tak bez neho a na tom, ze je nekdo muze okopirovat a prodavat kopie to nic nezmeni. A ja jako pripadny kupujici (treba na zminenem aukru) nemam sanci dopredu poznat, jestli je to kopie nebo ne.

Co by se mozna dalo udelat je nejake tvarovaci razitko, kterym by se do rohu vystrihovanky vyrazil nejaky relief (pokud mozno hodne komplikovany), coz nelegalni kopirovani dost zkomplikuje. Samozrejme ze pro vydavatele by to byl nemaly naklad navic, ale pripadny plagiator by musel vynalozit stejne prostredky a to by se mu (snad) nevyplatilo. Samozrejme kdo bude chtit koupit nelegalni kopii, tak mu to bude ukradeny, ale dalo by se snaze poznat ze se nejedna o original Odkaz na to, ze ma byt na vystrihovance relief...by pak muel byt i nekde v navodu...kde se da ale samozrejme pri kopirovani zakryt, ale...snad by to minimalne vypadalo divne...

Jinak v pripade, ze bych si neco objednaval, tak je mi jedno jestli budu platit dopredu nebo ne, ale spis jde o to, ze ted jsem treba 4 roky vubec nelepil a uz takhle jsem o spoustu modelu prisel a v pripade predplaceni by to bylo jeste horsi.

Kazdopadne preju at se situace nejak vyresi, tohle je vazne nechutny :-(

Vlcacka

Příspěvekod Vlcacka » 19 červen 2008 13:36

Pavel Krejčí: Ten vstup 5000,- je velmi veliký - ale - dalo by se to vyřešit tak, že by byl vstup nižší (např. 500-1000 Kč) ale během roku a podle finančních možností by si jej mohl člen navyšovat podle svého anebo jen zaplatit za jeden model jednorázově a tu jistinu si tam nechávat jako paušál aby nevypadl z klubu. Byla by v tom určitá flexibilita. Nevěřím že za celičký rok nevyjde ani jeden model o který by nikdo neměl zájem, ale pět tisíc korun pomalu nevydám ani za své nejbližší o Vánocích. :oops:
Někteří lidé nosí pyžamo se Supermanem. Superman nosí pyžamo s Chuckem Norrisem.
Vtipy s Chuckem Norrisem nejsou vůbec vtipné, protože tam, kde je Chuck Norris, přestává veškerá legrace.

Gerry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Gerry » 19 červen 2008 13:47

Upřímně řečeno...členství? Nějaký F1 fan klub? Proč ne, ale když čtu 5000,- apod příspěvek - děkuji, ne. Už jsem tady před chvilkou avizoval, že si každou objednávku musím dopředu naplánovat, zhodnotit nejen podle toho co chci, ale taky jestli na to mám, ev. kdy na to budu mít. Takovéhle finanční vstupy z formulařiny udělají jen elitní klub pro vyvolené, kteří na to mají.
Když už, tak prostě organizaci jako je jiná (ale pozor! musíte v tom případě promyslit i ostatní věci, jako je registrace, odvody z příspěvků do státní kasy atd.!) s normálními příspěvky v řádu deseti- až stokorun....a potom třeba s předkupním právem na modely ....

hepyno

Příspěvekod hepyno » 19 červen 2008 13:51

No, nemal som čas dopísať môj predchádzajúci post, ale keďže už naň boli reakcie, nemá zmysel ho dodatočne upravovať.
Nápad vytvoriť akýsi klub priateľov modelov, ktorí budú platiť je celkom zaujímavý a som zvedavý či sa ešte rozvinie ďalej. Vklad 5000,- sa môže zdať vysoký, ale keď si na konci roka spočítate, koľko ste za modely v skutočnosti dali podľa súčasného systému, prídete k rovnakému číslu.
Na druhej strane, nie každý berie všetko a sú aj takí, čo kúpia len jeden-dva modely a to by ich mohlo odradiť.

Preto za vhodnejší mi pripadá reliéfna pečiatka. Pokiaľ viem, notári ju používajú pri potvrdzovaní listín a myslím, že by bolo možné aby autor nechal pri modeli priestor 3x3 cm - stačí len na jednom liste, kam by sa reliéfna pečiatka vytlačila. Reliéf sa ťažšie falšuje a tiež by bolo vidieť, že stránka bola prekrytá pri skenovaní.
Tiež nemyslím, že náklady na zaobstaranie reliéfnej pečiatky by boli horibilné. Časovo by som tiež nevidel problém, modely by sa označkoval až pri exedovaní a ak by bola pečiatka aj na Slovensku a druhá v Čechách, vedeli by sme, odkiaľ vietor fúka.
Teraz mi napadá, je možné vytvoriť reliéfnu pečiatku aj s číslovačom?
Dopracovali k tomu, že ak niekto ukradne 1000 korún, je to vlastne v poriadku. Aj keď klamal (a klame ďalej), krádež nepriznal, neospravedlnil sa a peniaze nevrátil, pretože teraz už (možno) nekradne.

galéria cashpick

Gerry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Gerry » 19 červen 2008 14:01

hepyno, začínám se v duchu přiklánět k tvému návrhu razítka. Než jsi ho sem dal, trošku jsem si to promítl v hlavě a vyšel mi totiž jeden trochu katastrofický scénář.
Představte si, že by se opravdu F1 změnila v elitní klub vyvolených (= kteří na to mají). Co by se stalo : Jednak by nastal rapidní úbytek kupujících. Tedy těch, kterým se to nevyplatí. Kteří si raději dvakrát do roka zaplatí 200 - 500,- Kč/Sk nebo třeba koupí a postaví jen jeden-dva modely za rok. Teď co s nimi - budou chtít formuli stavět dále a logicky, co jim zbyde - shánět modely pokoutně a mnohdy se spokojit i se skeny! neboli jinak, tohle opatření by je vlastně nahnalo na druhou stranu zákopu.
Pak by tu byli ti, kteří na to mají, zaplatí si vklad a užijí si své formule. Našli by se ale jistě i tací, kteří by zavětřili dobrý kšeft u první skupiny, nakoupili (klidně i za dvojnásobek) a třeba i skenovali a prodávali a vydělávali. Pan Krejčí jistě nemůže kontrolovat, komu modely prodal, jestli poctivému modeláři, nebo kšeftařovi, i když má bumážku ...
Ve výsledku by tedy toto opatření mělo přesně opačný účinek a počet skenů by naopak vzrostl !
A věřte mi, že by tomu tak bylo.
Opravdu mi tedy připadá nejlepší řešení technického typu, tj. třeba to hepynovo razítko + tvrdý postup proti odhaleným pirátům, včetně TO.

Ale...nějaký KPF1 (Klub přátel F1) by stejně nebyl k zahození....

hepyno

Příspěvekod hepyno » 19 červen 2008 14:16

Gerry, nik nepíše, že by tu bol elitný klub. Len že by boli ľudia, ktorí by si zaplatili vlastne všetko na začiatku roka a z tých peňazí by autori dostali svoju odmenu. Pavel by mal potom voľnejšie ruky, čo sa dosahovania zisku týka pretože, nečlenom by sa predávali modely tiež, ale za možno trochu odlišných podmienok. Autori by mali peniaze z "členského" a čo by ostalo navyše, plus predaj modelov mimo klub by bol Pavlov zisk. Aspoň ja som to takto pochopil. :roll:
Dopracovali k tomu, že ak niekto ukradne 1000 korún, je to vlastne v poriadku. Aj keď klamal (a klame ďalej), krádež nepriznal, neospravedlnil sa a peniaze nevrátil, pretože teraz už (možno) nekradne.

galéria cashpick

kvr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kvr » 19 červen 2008 14:45

S tím klubem se to zbytečně komplikuje. Poslední příspěvek, hepyno, je spíš o vztazích mezi vydavatelem a autory a k tomu nemám co říct ;) Hlavně si myslím, že to na tento problém nemá velký vliv.

Razítko (které je od tisku poznat docela dobře) či vodoznak je dobrý nápad. Na strany by se doplnila informace o tom, že výtisk lze poznat podle razítka, jak vypadá, odkaz na www (oficialni PKAA nebo modelshop, DF čte "pár" lidí), a v případě, že je to kopie, upozornit PKAA. Tyto informace by musely být přímo na stránkách s modelem. Razítko i s informací se dá sice překrýt, ale čím víc se dostane originálních modelů do oběhu, tím budou překryté kopie nápadnější.

Samozřejmě, kdo chce kopii, tak ji dostane. Ale aspoň se odchytí ti paraziti, kteří se na cizí práci snaží vydělat.

hepyno

Příspěvekod hepyno » 19 červen 2008 15:15

Tým, že by každý model mal reliéfnu pečiatku s číslom, by bol vlastne každý model originál a mohol by byť vcelku dobre vystopovateľný. Bolo by to podobne, ako keď si kúpite nejaký soft, ktorý ma registračné číslo.

A tiež mám prosbu na admina. Sme v sekcii sháním/vymením. myslím, že by bolo vhodné vlákno rozdeliť a časť o budúcnosti modelov presunúť do správnej sekcie.

galéria cashpick

Gerry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Gerry » 19 červen 2008 16:09

Koukám, že tak jako dneska jsem si ještě nezažvanil :D Moje rezumé je - razítko, nebo vodoznak ANO. Je to asi nejschůdnější řešení ...

John

Příspěvekod John » 19 červen 2008 16:49

Jeste k tomu reliefnimu razitku - seriove cislo se da dodatecne (pres relief) dopsat rukou, eventeulne v reliefu nechat misto na dopsani cisla. Moznost okopirovani se tim myslim nijak nezjednodussi, spis naopak. Pripadne by tam mohl byt jeste podpis ci rukou psany nejaky napis (plagiator by musel okopirovat i tohle a jestli je to vytisknuty lejsrem nebo psany rukou by se poznat dalo a kdyby to plagiator dopisoval rucne, tak napodobit rukopis neni az tak snadne ... a navic za falsovani podpisu by teoreticky mohly byt vetsi postihy.

Problem je spis ten, ze v pripade cislovani vytisku by nekdo muset vest evidenci...coz je (vedle dalsich nakladu a prace na reliefni razitko) jeste dalsi prace navic.

hepyno

Příspěvekod hepyno » 19 červen 2008 17:37

Ja ako predajca na Slovensku evidujem počet predaných modelov, preto dať reliéfnu pečiatku a zaznačiťť, že tie a tie modely boli predané v tej a tej várke tomu a tomu by nebol problém (aby ste ma porozumeli, nie je problém zaznačiť že objednávka č. 1 mala tieto modely a všetky by mali pečiatku a číslo objednávky).
Neviem však ako sa k tomu postaví Pavel, predsa len robí s inými číslami a má hlavné slovo.
Gerry píše:Koukám, že tak jako dneska jsem si ještě nezažvanil :D

Nielen dnes, celkovo máš v priemere trikrát viac príspevkov ako ja........ Kvantita nie vždy vyjadruje kvalitu. :wink:

galéria cashpick

Gerry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Gerry » 19 červen 2008 18:45

Tak teď nějak nechápu...já mám 77, ty 281...nebo myslíš v tomhle tématu? Možná ano, budiž, ale ...kvalita ? Říkám co si myslím a nějaké životní zkušenosti už mám, včetně boje proti tomuto pirátství, takže .... :wink:
Naposledy upravil(a) Gerry dne 20 červen 2008 07:37, celkem upraveno 1 x.

Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Honza » 20 červen 2008 06:22

No myslím že debata o razítku atd.. nic neřeší, kdo to bude chtít okopírovat, tak to okopíruje a razítko přelepí. Nebo to naskenuje a razítko upraví ve photoshopu a potom samozřejmě nevystopujete kdo to byl. Nevím jakou máte představu o prodejnosti, ale aby se to autorovi aspoň trochu vyplatilo (starávený čas nad modelem), volí většinou variantu ze které udělá víc vozů. Jak mnozí jiní píšou není to o výdělku a pravděpodobně nikdy nebude, je to srdcová záležitost, Vzhledem k tomu že se šíří neduhy které popsal Pavel Krejčí jsou podle mě dvě reálné možnosti:
1) zvýšení ceny přizpůsobené dlouhodobému vývoji situace
2) autoři to zaseknou a budou dělat něco produktivnějšího.

Teď mě napadá možnost řešení:

Tisk by byl realizován na A3 - hůře se to kopíruje a laserovku na A3 doma asi moc lidí nemá, díly by samozřejmě byly i přes střed (ne 2x A4 vedle sebe).
Když by ani toto nepomohlo mohlo by to být na formát o fous větší než A3 (nevím jak je to reálné dohodnout s tiskárnou) v každém rohu do kraje by bylo ochranné rezítko (tisknuté dodatečně nebo už součástí originálu od autora) A3 kopírka by ho nevzala, protože kopírovaná oblast by byla čistá A3 a pokud by stránka neměla všechny 4 razítka(ochranné znaky) v rozích celé, jednalo by se o kopii.
Neřeší to sice problém s identifikací pachatele, ale okopírování bude o hodně těžší.

Tomas Vyslouzil

Příspěvekod Tomas Vyslouzil » 20 červen 2008 07:36

Honzo, myslím, že tvůj nápad je nejjednodušší a zároveň nejúčnnnější! Otázkou je, zda by se taky značně nenavýšila cena. A pak taky jestli bude mít pan Krejčí k dispozici tak velké obálky :lol: Ale jedno nebezpečí by tu bylo - aby se nám tady nevyrojili "modeláři 1:48" :wink:

Gerry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Gerry » 20 červen 2008 10:15

Nevím, jestli něco podobného už nezavedli pánové MiGas a Hejl...teď jsem poštou dostal objednaný jejich kostelík v Kočí a je vytištěn na jedné velké plachtě, poskládané na formát A4. Pouze v tomto případě jsou dílky rozložené na A4, takže pirát by to fotit mohl. Pokud by ale se provedl tisk přes tento formát a model by se pak vyskládal mimo formát, tak no problemo...

Zpět na