Ferrari F 60

Jak se to staví ...
(hotové modely bez komentáře ke stavbě dávejte, prosím, do Galerie)
Marek

Ferrari F 60

Příspěvekod Marek » 29 prosinec 2010 20:15

Zdravím všechny modeláře,

...konečně jsem se pustil do F 60 od pánů z FT, před časem jsem sice slepil tři modely na laseru, ale to už je hodně dávno, takže jsem byl zvědav nakolik se zlepšila kvalita tisku. A opravdu je to prozatím o poznání lepší.

Ale zpět k modelu. Věděl jsem již při prvním pohledu, že to nebude jednoduché. Při tvarování prvních dílů jsem se ujistil, že tento model je opravdu jiná liga a troufnu si tvrdit, že začátečník nemá šanci (pokud bude vývoj takto pokračovat budeme si ty modely opravdu jen kupovat do zásoby, jak zde poznamenal jeden z uživatelů), ač jsem slepil již desítky modelů F1, všechny, co se stavby týče, nesahají tomuto zpracování ani po příď. Konkrétně tento model je opravdu především o tvarování a trpělivosti, snad již desetkrát jem ho chtěl odložit, ale to by bylo příliš snadné. Budu tedy přinášet postupně foto ze stavby doplněné určitým poznatkem, tím prvním je docela zajímavá konstrukce, docela by mne zajímalo proč je oddělena samostatně špička od další části trupu, určitě by bylo lepší pro stavbu kdyby to bylo jednotné, z jedné části. Možná by tím odpadlo i velmi složité žebrování přídě. Návod je zpracován opravdu dobře, snad jen výkresu by pomohlo, naznačit lépe tvarování předního křídla, nebýt zdejšího fóra, tak nevím.

Model je opravdu velmi těžký a proto si dopředu kladu pouze jediný cíl a to: Dokončit ho!

...zároveň Vás prosím o přimhouření oka za horší foto a především mé nepřesnosti na modelu

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Galerie Marek (aktualizace k 5. 1. 2012)

Počet slepených modelů F1 ve sbírce - 38

Ivan.Šimeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ivan.Šimeček » 29 prosinec 2010 21:29

Ahoj Marku.Já sice dodělávám toho Lotuse ze čtyřiadvacetihodinovky,ale tiše zde sleduju dění.Jak tak na to koukám,tak jdu radši na dvě :D :wink:
Jinak si myslím,že zatím dobrý.
Všichni,kdo jsme podlehli lepení papíráků,jsme GOGO

Marek

Příspěvekod Marek » 31 prosinec 2010 09:20

Ivane, ať se podaří to dotáhnout.

...přidávám další průběžné foto z modelu, nebudu opět zdůrazňovat, že je model těžký, ale jenom pro představu: dosavadní výsledek mého snažení je zhruba 27 hodin, tedy čas, při kterém jsem zhotovil zde prezentovaný Jordan EJ11. :shock:
Nejhorší práce přišla v okamžiku lepení bočnic, zde doporučuji opravdu, jak se píše v návodu, nespěchat a vše poctivě zkoušet na sucho až do úmoru. Jelikož jmi vznikla mezi žebrem u hlavy pilota větší mezera, zkrátil jsem podélno žebro a opět přilepil, tuto metodu doporučuji, je to lepší nežli různě "flikovat, či vylepovat vzniklé spáry. Moje provedení modelu je tedy o 2 mm kratší. :D
Předevšvím začátek bočnic je velmi složitý a zabere mnoho času, docela se mi vyplatilo díly natvarovat daleko více než je potřeba, oni poté lépe dosednou. Málem bych zapomněl, na lepení plášťů jsem použil v první fázi sekundové lepidlo (zde doporučím velkou opatrnost - toto lepidlo nemá rádo laser. tisk :!: ), pro rychlejší "přibodování". Poté již stačilo ze spodu mezi žebrami vytřít herkulesem a nechat dokonale proschnout - to jde jenom v případě, že nepoužijete prokostření žeber alá Zdenek.
Ještě se vrátím k podlepení, většinou podlepuji celé modely kvůli jejich pevnosti, až na drobnosti jako jsou zrcátka či drobné díly. Tady jsem volil přesný opak, podlepil jsem zatím pouze střední část - nejčastěji se zde model drží, tedy trup. Špičku ani pláště jsem nepodlepil. Pláště jsem pouze zpevnil zezadu nátěrem laku. Nedokáži si představit jak to tvaruji podlepené, to by byl asi mazec.
Na tento model by byla ideální Jarkova metoda tmelení a následného oblepení, na to ale zatím nemám odvahu, takže jedu klasický způsob.

ObrázekObrázekObrázekObrázek

Marek

Příspěvekod Marek » 02 leden 2011 22:26

...průběh další stavby, kola lepená pomocí žeber opravdu ušetří mnoho času, přesto mi čas strávený nad modelem připadá nekonečný - hodina je jako minuta :shock: :D :lol:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

ObrázekObrázekObrázek

frydek665

Příspěvekod frydek665 » 03 leden 2011 06:32

Zadní osa na mě působí příliš robustním dojmem. Nepoužil jsi moc silnou špejli?

Marek

Příspěvekod Marek » 03 leden 2011 10:33

...ano, byla použitá klasická špejle

...přidávám poslední fotky již dokončeného modelu. V posledních fotkách jsem přidal i dva předešlé modely, neboť zhruba tento čas strávený na nich, jsem potřeboval k dokončení této F 60 :shock: . Cíl stanovený před stavbou, tedy dokončit, se povedl :D . Výsledek snahy nechám na každém :wink: , kdo práci sledoval.

Zde je galerie z průběhu stavby:

Obrázek

Pokud někdo uvidí jakoukoli nesrovnalost lepených dílů - především špatné umístění aerodynamických prvků - budu rád pokud mne upozorní. Pokusím se i na již hotovém modelu opravit, díky.
Naposledy upravil(a) Marek dne 11 leden 2011 21:46, celkem upraveno 6 x.

Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 03 leden 2011 23:33

Nie je to zlé a teším sa, že sa Ti to podarilo postaviť, ale spätné zrkadielka máš komplet naopak.

Tuná je TEOva stavba, takto to malo byť:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Marek

Příspěvekod Marek » 04 leden 2011 08:55

...moc díky za upozornění Roberte :shock: , naštěstí se jednalo o díl, který šel upravit, takže již je vše opraveno a přefoceno :D

Zpět na