Rozměry lícových a rubových dílů

Pokecejme o modelech
kvr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kvr » 10 srpen 2011 10:29

Jirka píše:U modelů F1 bývá návod s návodnou kresbou prakticky stejně rozsáhlý jako samotný model.
Stejně jak je vidět, se modeláři psaného návodu moc nedrží.

Trochu mimo téma: S Jirkou nelze než souhlasit, že od jisté modelářské úrovně čte návod už opravdu málokdo, někdo ani nesleduje číslování...

Na druhé straně jsou věci, které v návodné kresbě vidět nejsou, jako třeba orientace některých dílů (tmavší část nahoru, bílá čára ven) nebo zapojení různých trubiček či přesné umístění nepřehledných částí. Bohužel, návod obsahuje často pouze věci zjevné, ale přesně tyhle méně nápadné tam nejsou. A je to problém staveb prakticky všech autorů.

Takže apel na beta-stavitele: Pokud komunikujete s autorem, že si s něčím nevíte rady, je pravděpodobné, že to bude zajímat i další modeláře, zmiňte to prosím v návodu.

silk

Příspěvekod silk » 10 srpen 2011 18:41

Děkuji za reakce, zejména pak autorů samotných a jejich snaze s tím alespoň částečně něco dělat. Je jasné, že se nedá trefit přesné zmenšení/zvětšení, ale beta-tester by i právě tohle mohl ovlinit a pokud ne, tak alespoň to zmínit v psaném návodu, jak napsal kvr.

Jinak návody čtu a to dost pozorně, ale někdy postup prostě změnit musím ke stylu svému. Styl máme každý svůj, to je jasný.

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 10 srpen 2011 22:18

Věřte tomu, že autoři se snaží řešit vše k vaší spokojenosti, ale sem tam na něco zapomeneme, sem tam se papír chová jinak než papír na kterém byl model pro betatestra, sem tam se dějí věci na kterými i autorovi zůstává rozum stát :D atd. :)
Já třeba vytvářím 3D model v počítači, který pak rozvinuji do plochy. Ale to není až tak jednoduché, bohužel papír (a zvláště navlhčený papír) se chová jinak než ocelový plech. Třeba u trupu doutníků je někdy použit i vnitřní díl trupu. Oba vymodeluji v 3D, počítám s tloušťkou papíru 0,15 mm. Bohužel pokud rozvinu oba díly a ponechám tloušťku 0,15mm, tak se "nesejdu", vnitřní díl bude po zformování delší než vnější. Ze zkušeností beta stavitelů vím, že pro rozvin musím zadat tloušťku 0,05 mm, pak to bude sedět. Ale třeba vnitřní žebra jsou i tak zkonstruována pro tl. dílů trupu 0,15mm, pokud bych počítal s 0,05mm, budou žebra větší než by měla být. Bohužel to neplatí všeobecně, u jiných dílů je to zase jinak.
Takže: autoři se snaží, ale stejně je to na modeláři aby model vymodeloval a upravil k obrazu svému :D

silk

Příspěvekod silk » 14 srpen 2011 06:56

kvr píše:
Jirka píše:U modelů F1 bývá návod s návodnou kresbou prakticky stejně rozsáhlý jako samotný model.
Stejně jak je vidět, se modeláři psaného návodu moc nedrží.

Trochu mimo téma: S Jirkou nelze než souhlasit, že od jisté modelářské úrovně čte návod už opravdu málokdo, někdo ani nesleduje číslování...

Pokud bych se měl držet striktně psaného návodu, tak konkrétně u modelu RB6 při sestavování předního křídla bych díly 91 a 92 už nenasunul do dílu 86, pokud se rozhodnu použít ty dvě pomocné chlopně, protože psaný návod už na začátku uvádí nalepit spodní díly 86L a 86P, čímž si zalepíte vyřezané díry a ty bočnice už tam s těma chlopněma nedostanete. A to samé se týká postupu při slepení dílů 91 a 92, tam jsou také prořezy pro díly 93, 94 a 102, které si zaslepíte, pokud to uděláte podle návodu. René to jistě lepil natupo a opoměl na ty, kteří použijí chlopně (nic ve zlém).
Musí se u toho pořád myslet a měnit postup podle toho, jak se to každému nejlépe hodí a ne jenom dělat podle návodu. Zabírá to sice hodně času číst návod a zároveň uvažovat nad postupem, ale pak se vám stane míň chyb a lepí se vám o hodně líp. Konkrétně u předního křídla to dělám ještě úplně jinak, aby se mi dělalo co nejlíp.
Pak tedy se nelze divit, že mi díly nelícují a někde o pár setinek "přečuhují", protože pokud použiju návod jako v případě difusoru, tak se zase oloupe barva, protože ohyby budou násilnější vzhledem ke zdvojení dílů plus lepidlo mezi nimi. Proto znovu prosím autory modelů o zkracování/prodlužování těchto dílů, protože postup natvarovat a poté slepit k sobě je daleko šetrnější vůči tisku.

Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 14 srpen 2011 11:35

silk píše:Musí se u toho pořád myslet

Jo, to podľa mňa súvisí so slovom "modelárstvo". Je to v istom zmysle umenie a to nejde bez osobnej zaangažovanosti, najmä teda mysliacej schopnosti :). Deti lepia jednoduché modely preto, lebo ešte nevedia dostatočne myslieť.

Som presvedčený, že toto umenie nie je v prvom rade o prstoch a očiach, ale v prvom rade o modelárskom myslení.

silk

Příspěvekod silk » 14 srpen 2011 14:01

Tak tak. A proto se nemůže spoléhat jen na psaný návod, ale taky nad tím přemýšlet a udělat sem tam něco trochu jinak, po svém :idea: :wink:

René

Příspěvekod René » 14 srpen 2011 22:03

Tak to ma mrzí - silk je to tak ako píšeš lepil som to na tupo a trojuholníkové chlopne som odstrihol s tým že do návodu ešte uvediem že diely 86L, 86P, 91 a 92 sa lepia (uzatvárajú) až po prestrčení a zalepení chlopní, čo sa ale žial nestalo za čo sa omlúvam.

silk

Příspěvekod silk » 16 srpen 2011 07:04

To nic, René. Stát se to může, protože jsme jen lidé. Chtěl jsem tím spíše poukázat, že se nejde řídit vždy do puntíku jen návodem, jak tady někteří zmiňují, ale modelářským instinktem a zkušenostmi. A z těch také vycházím při lepení lícových a rubových dílů, abychom se drželi tématu. Musím vše pečlivě zvážit, než k sobě tyto díly slepím a popřípadě někde něco ubrat, nastavit apod. Ale správně už by to mělo být hotové přímo od autorů samotných...alespoň si to tak myslím, jinak jsou to modely-polotovary-DD jak píše Marlboro

A když už jsme u toho omlouvání, tak mě mrzí, že jsem na začátku zmínil model Roberta Blaschkeho, protože právě on se v tomto ohledu snaží. Jen jeden díl difusoru mu utekl a za to to hned ode mně odnesl - za to se mu omlouvám.

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 17 srpen 2011 22:44

silk píše:Chtěl jsem tím spíše poukázat, že se nejde řídit vždy do puntíku jen návodem, ..... ale modelářským instinktem a zkušenostmi. .... Musím vše pečlivě zvážit, než k sobě tyto díly slepím a popřípadě někde něco ubrat, nastavit apod. Ale správně už by to mělo být hotové přímo od autorů samotných...alespoň si to tak myslím, jinak jsou to modely-polotovary-DD jak píše Marlboro

Zcela upřímně - je to opravdu utopie, aby tak docela složitě tvarovaný model jako je třeba model moderní F1, nebylo nutno někde trochu poupravit, doladit. Je to asi stejná utopie jako chtít po výrobcích plastikových modelů, aby modely dodávali již barvené v kamufláži, s výsostnými znaky, aby je bylo možné pouze slepit podle návodu a nic dalšího už nedělat. Právě díky tomu, že každý papírový model nakonec stejně slepí trochu jinak, tak není možné vyhovět všem a vždy bude nutno model někde upravit. Proto se tento náš obor jmenuje modelářství ;) Jinak by se asi jmenoval lepičství, to by ho více vystihovalo :D.

Silkovi opravdu doporučuji zkonstruovat jeden složitější model a dát ho slepit třeba 5 různým lidem a pak jejich připomínky zapracovat zpět do modelu. Asi by se divil, kolika z nich jedna věc vyjde bez problémů, zatímco druzí ji budou upravovat, naopak jiná věc vyjde zase někomu jnému a dalšímu ne atd atd. Pak bude na něm, co tam zapracuje a co ne a za co mu budou po vydání modelu modeláři "nadávat". Nakonec by zjistil, že pokud nechce vydávat modely typu DD, jak jim říká, tak bude nejlepší dělat jednoduché krabičkové modely pro děti. :) Je jednoduché tvůrce kritizovat ale doporučoval bych si předtím jejich práci vyzkoušet. Pokud jsem pochopil, tak se jednalo o odstřihnutí pár desitin milimetru. Určitě mi dá většina modelářů za pravdu, že je jednodušší vnitřní díl zkrátit, než ho nastavovat. Jde přece o papír, který se nechá odstřihnout nůžkami nebo odříznout skalpelem, nejde o železo, které by bylo nutné pracně opracovat.

Ještě k návodům. Můj názor je takový, že návody jsou u dnešních modelů F1 zbytečně rozsáhlé, protože modely jsou určené pro zkušenější modeláře, kterým není nutno popisovat úplně do detailu, co s díly dělat. Vždyť to bychom mohli za chvíli do návodu popisovat, kam se lepí která chlopeň a Jiráskovo Temno by bylo proti takovému návodu oddychovou odpolední četbou :D. V návodech by mělo být, na co si má dát modelář pozor, např. orientace dílů, pokud není z návodné kresby zcela jasná jak píše třeba o pár příspěvků výše kvr. To je i podle podstatně důležiější než většina toho, co je dnes v návodu napsána ;)

Abych jen autory nehájil. Je jasné, že se občas podaří "úlet", třeba přesahy mezi díly o velikosti několika milimetrů, zcela špatně tvarované díly, špatná grafika atd. To jsou opravdu nedostatky, které jdou jednoznačně na vrub autorů :).

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 18 srpen 2011 12:10

Silku....dal bych Ti ke slepení nějaký beta test, třeba úplně něco nového, kde je potřeba dolaďovat hodně drobných detailů. Aby si musel při lepení bez návodního textu, jen na základě kresby, myslet na to jak bude model slepitelný i pro prachobyčejného patlala, aby jsi dokázal určit co nejlepší a nejefektivnější postup co kdy slepit, aby jsi dokázal určit jestli na sebe všechny díly pasují tak jak mají, aby jsi perfektně zjistil, zda na sebe navazují všechny reklamní nápisy tak jak mají, aby si vůbec při tom všem pochopil, jak to s konstrukcí vlastně sám autor měl na mysli, aby jsi byl potom schopen napsat co nejsrozumitelnější návod, a eventuelně ještě autorovi výstižně popsat své připomínky ke stavbě, tak aby i on pochopil v čem by mohl být zádrhel.....a to vše někdy i v časovém presu.

No myslím si, že by jsi nějakou setinku - desetinku v rozdílnosti rubové a lícové strany neřešil.
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!
Nová Galerie

Tomáš B.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš B. » 18 srpen 2011 15:07

Nemyslím si, že to silk myslel nějak špatně. Ale z vlastní zkušenosti vím, že otestovat model - obzvlášť formulku a napsat k ní návod není nic jednoduchého. Ať se člověk snaží jak chce, tak něco vždycky unikne, bohužel. Ale i tak vznikají u nás krásné modely.
Kvalitní doutníky nevyrábí v Havaně, ani v Maranellu, ale u Forum Teamu

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 18 srpen 2011 16:31

Tome....vždyť já Silkovi nijak extra nenadávám. Jen jsem tak v kostce shrnul, že otestovat model není nic jednoduchého, při čemž nelze myslet na každičkou prosbičku kteréhokoliv modeláře. To by se potom ale zcela vytratila ta naše česká zručnost, kreativita, operativnost, nápaditost a modelářský um. A každý autor má svůj styl, přeci mu jej nechceme brát?
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!

Nová Galerie

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 18 srpen 2011 20:03

Aby bylo jasno, já také Silkovi nenadávám :D. Jsem naopak rád, že lepí modely F1 českých autorů a tudíž má právo mít k nim nějaké připomínky ;).

Jen se mu snažím vysvětlit, že i když se autor a beta stavitel budou snažit o co nejdokonalejší model, tak stejně bude nutno vždy něco upravit, odstřihnout, přihnout atd. TEO ve zkratce shrnul vše, co stavitel beta verze musí mít při stavbě na zřeteli. Opravdu to není tak snadné, postavit odladěný model dle návodu a návodné kresby s minimálními případnými úpravy je proti tomu procházka růžovým sadem :D:D:D.

silk

Příspěvekod silk » 18 srpen 2011 21:12

Já to také nijak špatně od vás neberu. TEO, kdybych v tom již několik let uměl chodit a konstruoval třeba padesátý model nebo ho jenom jako beta-stavitel padesátý v pořadí vylaďoval, tak bych se snažil vychytávat i tyto prkotiny. Myslel jsem především ty konstruktéry nebo beta-testery, kteří to dělají dlouho - že právě ti by se mohli více snažit, dokáží dělat věci lépe, rychleji a přesněji. Já jako beta-stavitel bych napoprvé asi neuspěl, ale popadesáté? Troufnu si říci, že ano, zvládnul bych to, celý postup jak píšeš. Jsou tu mezi náma tací, kteří to dokáží, tak proč to nezkusit? Proč si myslet, že modely jsou už na samé hranici dokonalosti, když to jde posunout ještě dál? A může se začít právě u dílů, které popisuji výše. Ono je vždy snadné říci, ať si to někdo zkusí, ale proč nezačít nejdřív se nad tím zamyslet a zkusit to - a když to nepůjde, tak to nepůjde. Já bych snahu ocenil...
Naposledy upravil(a) silk dne 18 srpen 2011 21:21, celkem upraveno 1 x.

Yanno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Yanno » 18 srpen 2011 21:18

Pôvodne som nechcel reagovať, ale myslím, že by to šlo všetko zjednodušiť.
Nechcem hovoriť za ostatných, sám lepím štýlom trochu inak, ako sú u nás vydávané vystrihovačky( ešte ich tak nazývam...)
Svoje modely lepím bez chlopní, potrebné chlopne si, ak treba, dorobím.
Práve preto si myslím, že každý z nás preferuje štýl ktorý mu najviac vyhovuje. Preto pri tvorbe modela, je nemožné to trafiť každému tak, ako to vyhovuje jeho spôsobu lepenia.

Akoby som to najradšej robil ja?

Tiež nečítam návody...
Svoje modely určené pre Vás sa snažím konštruovať s chlopňami, lebo tak to chcete :!: ... Samozrejme bez kvalitného betatestera to nejde( TEO, zdravím).

Osobne mi ale nevyhovuje číslovanie dielov tak ako to robíme. Stáva sa napr, že niektorý z dielov nie je v návodnej kresbe vôbec zakreslený. :?: (Aha, asi preto treba čítať návod). :-)

Mám radšej, keď je vo vystrihovačke pri diely uvedené napr. čím ho podlepiť.(Radšej, ako to hľadať v návode a následne hľadať na liste papiera, ktorý diel to mám vlasne podlepiť?) Pri spracovávaní diela vystrihovačky hneď viem čo s ním ďalej.

Dnes sú modely omnoho detailnejšie a prepracovanejšie ako pred 20-mi rokmi, preto aj zaužívaný spôsob lepiť číslo za číslom, je už podľa mňa zastaralé, i keď s tým nemám problém.
Je ale lepšie lepiť určitý celok, napr. koleso, a samotné diely označovať číslom abecedy.( Mimochodom, aj tu je to číslo za číslom...) :!:
Pre skúsených modelárov by to znamenalo ľahšiu orientáciu v návode.
Odpadla by, alebo by mohla byť zredukovaná textová časť návodu, myslím, že ju väčšina aj tak nečítate, všetko by malo byť jasné z návodnej kresby.
Pre autorov by to až tak veľký problém nemusel byť, však dnes už asi každý pracuje s 3D programmi...

Problém by mohol vzniknúť, ak by si chcel zlepiť model nejaký začiatočník, myslím si ale, ak nie je technický antitalent, nemal by to byť ani pre neho problém. Myslím, že Andy je toho dôkazom.
Však dnes, okrem modelov maestra R.V. nie je jednoduchý prakticky asi ani ani jeden ... :wink:

Samozrejme opisujem spôsob stavby modela tak ako by to vyhovovalo mne, každý autor má ale svoj zaužitý spôsob stavby, má na to svoje dôvody a je na nás modelároch, ako sa s tým popasujeme.
Asi to nejde každému vyhovieť.

Zpět na